ЕП призовава за санкции заради инцидента с полета на "Райънеър"

  • 10 юни 2021 18:33

  • 490
  • 4
ЕП призовава за санкции заради инцидента с полета на "Райънеър"
© Getty images

Европейският парламент прие днес призив ЕС да наложи санкции на участвалите в принудителното приземяване на самолет на "Райънеър" в Минск на 23 май и в задържането на Роман Протасевич и София Сапега.

С голямо мнозинство ЕП осъжда "държавния тероризъм" и призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Протасевич, Сапега и всички други политически затворници в Беларус, съобщава БТА.

Разследват „Бритиш еъруейс“ и „Райънеър“ за отказа да връщат пари за неосъществени полети

Евродепутатите настояват ЕС да наложи санкциите възможно най-скоро. Държавите от ЕС трябва също да пристъпят незабавно към изготвянето на санкции срещу участниците или съучастниците в измамите при президентските избори в страната миналата година и последвалите нарушения на правата на човека.

Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите власти, свързани с репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и лица, работещи за режима в областта на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Протасевич по държавната телевизия ONT, се отбелязва в призива.

Според ЕП санкциите трябва да засегнат петрола, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Евродепутатите настояват финансовата подкрепа за режима да бъде прекратена и да бъдат отказани нови кредити за банките в страната. Европейските финансови институции трябва да не придобиват облигации или други финансови инструменти от правителството на Беларус, се посочва в призива.

Според ЕП Беларус трябва временно да отпадне от участие в международни спортни организации и събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. ЕП настоява УЕФА да отнеме правата на беларуската държавна телевизия TVR за излъчване на "Евро 2020" и да ги предостави безплатно на независимата телевизия "Белсат".

Мая Йорданова
490 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Wendymznea

2021.06.10 | 19:04

1
М­л­а­­­д­­а­­ ­­м­­о­­­к­р­а­ ­­у­­­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­­а­­ ­­ч­­­у­­­к­­­а­ ­­­ ­W­­­ ­W­­ ­­­W­­­ ­­.­­ ­­­B­­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­7­ ­.­ ­­­C­­ ­­­L­­­ ­U­ ­­B
Aprilsshca

2021.06.11 | 11:00

2
М­л­­­а­­­д­­­а­­­ ­­­м­о­­к­­р­а­­­ ­­у­­­ч­е­н­и­­­ч­­к­­а­ ­­­ч­­­у­к­­а­­­ ­ ­­­W­­­ ­­­W­­ ­W­­ ­­­.­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­1­­ ­­­7­­­ ­.­ ­C­ ­L­ ­­U­ ­­B
Jennifervnupa

2021.06.11 | 13:08

3
М­­­л­а­­д­­а­­ ­­­м­­о­­­к­­­р­­а­­ ­у­­ч­­е­­­н­­­и­ч­к­а­ ­­ч­­­у­к­­­а­­­ ­ ­W­­­ ­­­W­ ­W­­ ­­.­­ ­­B­­ ­G­­ ­­­1­­ ­7­­­ ­­.­­­ ­C­ ­­L­­­ ­U­­­ ­­­B
Nikkivspya

2021.06.11 | 16:11

4
М­­л­­а­­д­­а­­­ ­м­­­о­к­р­а­ ­у­­­ч­­е­­­н­­и­ч­­к­а­­­ ­­­ч­­у­­­к­­­а­ ­­­ ­­­W­ ­­W­ ­W­­ ­­­.­­­ ­B­­ ­G­­­ ­­1­­­ ­­­7­ ­.­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­U­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини