Гледай на живо

Евро 2020: Хърватия - Шотландия 3:1

Папата отказа да приеме оставката на германски кардинал

10 юни 2021 17:24

Папата отказа да приеме оставката на германски кардинал
© Getty Images
248 4

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отказа да приеме оставката на германския кардинал Райнхард Маркс от поста архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг. Маркс е и един от най-влиятелните кардинали в Германия, предадоха световните агенции.

Кардинал Маркс, който е и близък съветник на папата, написа през май писмо до Франциск, в което помоли да бъде отстранен от поста си заради провала на църквата пред "катастрофата със сексуалните посегателства".

Той каза, че за него отстраняването му от поста е начин да сподели отговорността за тази катастрофа и за издевателствата, извършени от църковни представители през последните десетилетия, предава БТА.

Днес Франциск определи искането на Маркс като смело и му благодари за това, но отказа да го изпълни. "Тъжната история със сексуалните посегателства е катастрофа за църквата", призна той и призова всички епископи да се запитат: "Какво мога да направя срещу тази катастрофа?". Той призова за реформа в църквата, която не се основава само на думи, но и на поведение, при което за действителността се приема, такава каквато е, независимо какви са последиците от това.

Реформите в германската църква предизвикаха яростна съпротива в Германия главно от консерватори, които са против започването на каквито и да било дебати върху такива въпроси като безбрачието, ролята на жената в църквата и хомосексуализма.

Съпротива идва и от църковни кръгове във Ватикана и в САЩ.

Прогресивно настроеният Райнхард Маркс, който е бивш председател на Епископалната конференция в Германия, е инициатор на движението "Синодална пътека", което цели да даде на редовите католици повече влияние в управлението на църквата, включително по въпроси като избирането на епископи, сексуалния морал, целомъдрието на свещениците и ръкополагането на жени. Консерватори обаче атакуват тази концепция с аргумента, че тя ще доведе до схизма.

Самият Маркс не е под подозрение за участие в сексуални посегателства или тяхното прикриване. Църквата разследва обвинения в друг диоцез - Кьолнския - след доклад през март, установил стотици жертви там.

Маркс, който заема поста си от 14 години, неотдавна отказа да приеме най-престижното германско отличие - Федералния кръст на заслугите, което искаше да му връчи германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Novini.bg
248 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Veronicaqotia

2021.06.11 | 10:07

4
М­л­­а­д­­­а­­ ­­м­о­к­­р­­а­­ ­­­у­­ч­­е­­н­­и­­ч­­­к­­а­ ­­ч­­у­­­к­­­а­ ­ ­W­­ ­­­W­ ­W­ ­­.­ ­­B­ ­­G­­ ­­­1­­­ ­­7­ ­­.­­­ ­­­C­ ­­­L­ ­U­­­ ­­­B
Monicahdtna

2021.06.11 | 05:48

3
М­­л­а­д­а­­ ­м­­о­­­к­­р­а­ ­у­ч­­е­н­­­и­­­ч­­к­­а­­ ­­ч­­у­­к­а­ ­ ­­­W­ ­W­ ­­­W­­­ ­­.­ ­­­B­­­ ­­G­ ­1­ ­7­­­ ­­.­­ ­­C­­ ­­L­­ ­­U­­­ ­­B
Monicawzyua

2021.06.11 | 00:00

2
М­­­л­­а­­д­а­ ­м­­о­­­к­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­­е­­­н­и­ч­­­к­­­а­­­ ­­ч­­­у­­к­а­­ ­ ­­W­­ ­­W­ ­W­­ ­­­.­­ ­­B­ ­­­G­­­ ­­1­ ­­­7­ ­­.­­­ ­­C­ ­L­­­ ­­U­ ­B
Penneygdaia

2021.06.10 | 19:14

1
М­­­л­­а­­д­­а­ ­­­м­­о­­к­­­р­а­­ ­у­ч­­­е­н­и­­­ч­к­а­ ­ч­у­к­­а­­ ­ ­­­W­­­ ­­W­ ­­W­­­ ­.­­­ ­­­B­ ­G­ ­­1­ ­­7­ ­.­­­ ­C­­­ ­­­L­ ­­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини