СЗО предупреждава за недостатъчна степен на ваксинация срещу Covid-19 в Европа

10 юни 2021 14:09

СЗО предупреждава за недостатъчна степен на ваксинация срещу Covid-19 в Европа
© Getty Images/Guliver
193 4

Регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге предупреди в четвъртък, че обхватът на ваксинацията срещу коронавирус в Европа "далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане на заразата", съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24228

Той заяви, че "все още е значителна дистанцията, което трябва да се измине, преди да се достигне поне 80-процентно покритие на възрастното население".

Неговото изявление е факт, след като по-рано в четвъртък Урсула фон дер Лайен разкри, че 100 милиона граждани на Европейския съюз вече са напълно ваксинирани.

Ханс Клуге от СЗО също така каза, че 30% от хората в европейския регион са получили поне едно ваксинсиране, а 17% са напълно имунизирани. "За шест месеца в региона са приложени над 400 милиона дози ваксини срещу Covid-19. Това лято ваксинацията трябва да се случи с много по-бързи темпове", подчерта той.

Директорът на СЗО Европа: Сегашните ваксини са ефикасни срещу всички варианти на новия коронавирус

Тъй като 36 от 53 държави в региона обявиха мерки за облекчаване на ограниченията, Клуге настоя, че "в никакъв случай не сме вън от опасност" и че хората трябва "да се придържат твърдо към защитни мерки за потискане разпространението на вируса".

Представителят на СЗО също така призова европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и отново предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност" в битката срещу Covid-19 въпреки постоянния спад на процента на инфекция през последните седмици.

"С нарастващите социални събирания, по-голямата мобилност на населението и големите фестивали и спортни турнири, които ще се провеждат през следващите дни и седмици, СЗО Европа призовава за повишено внимание", посочи Ханс Клуге на брифинга за пресата.

"Ако решите да пътувате, правете го отговорно. Бъдете наясно с рисковете. Прилагайте здравия разум и не застрашавайте трудно спечелените печалби в борбата с коронавируса", каза Клуге.

СЗО призовава богатите страни да даряват ваксини, вместо да ваксинират децата

Той заяви, че така нареченият вариант "Делста" (Delta), който за пръв път беше идентифициран в Индия, е обезпокоителен. Този вариант, каза той, "показва повишена предаваемост и някои избягвания на имунния отговор, като много от уязвимите групи на възраст над 60 години остават незащитени"

Държавите трябва да се поучат от възраждането на Covid случаите, което беше наблюдавано през лятото на миналата година, въпреки процеса на ваксинация в целия регион, допълва БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24228

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
193 4

Свързани новини

Свързани видеа

Евро 2020

Коментари 4

Добави коментар
Marquitavvhka

2021.06.11 | 11:16

4
М­­л­­а­­­д­­а­­ ­м­­о­к­р­­­а­­ ­у­ч­е­­н­­и­ч­­к­­­а­ ­­­ч­у­­­к­а­­­ ­ ­­­W­­­ ­W­­ ­­­W­­ ­­­.­ ­B­­­ ­G­­ ­­1­ ­­7­ ­­.­ ­­C­­­ ­L­­­ ­­­U­­­ ­B
Dianabevea

2021.06.11 | 07:06

3
М­­л­­а­д­­­а­ ­­­м­­о­­­к­­­р­а­­ ­­­у­­­ч­е­­­н­и­­­ч­к­­а­­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­ ­­­W­ ­­W­­ ­­­W­­ ­.­­­ ­­B­­­ ­­G­­ ­1­­ ­­7­­­ ­­.­­­ ­­­C­ ­­L­ ­­U­­­ ­B
Linexjiga

2021.06.10 | 18:02

2
М­­­л­­­а­д­­а­­ ­­­м­­о­­­к­­р­­а­­­ ­у­­ч­­е­­н­и­­­ч­к­­а­ ­­ч­­­у­­к­а­ ­­­ ­W­ ­W­ ­W­ ­.­ ­B­ ­­G­­ ­1­­­ ­­­7­ ­.­­­ ­C­ ­­­L­­ ­U­­ ­­B

2021.06.10 | 14:29

1
C3О кобрата не пуска, или вие или тя.

Добави коментар

Водещи новини