Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон

  • 03 юни 2021 11:41

  • 664
  • 1
Президентът на Украйна реже влиянието на олигарсите със закон
© Getty images

Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога поиска от депутатите да приемат закон, който ще лиши от власт и влияние олигарсите, които доминират страната от десетилетия, предаде Ройтерс.

Съюзници на Украйна и нейни големи кредитори непрекъснато я критикуват, че не взема мерки срещу малкото богати бизнесмени, повечето от тях собственици на телевизионни канали, които задкулисно определят политиката.

Предложеният закон, който ще бъде в сила 10 години, ще бъде „първа стъпка към елиминиране на олигархичната система“, съобщи президентството на Украйна.

Президентът на Украйна: Руските войници и оръжие са още край границите ни

Според него лица, които отговарят на дефиницията за олигарх, ще бъдат регистрирани като такива и ще им бъде забранено да финансират политически партии, да участват в приватизацията, от тях ще се иска имотна декларация всяка година.

Според местни медии 10 или малко повече украинци може да отговорят на дефиницията, включително Игор Коломойски, собственик на тв канала „1+1“, който даде преди време на Зеленски, който бе актьор-комедиант, платформа за метеоритното му издигане до президент с обещания за борба с корупцията през пролетта на 2019 г.

Сегашния парламент, където депутатите, подкрепящи Зеленски, имат мнозинство, бе избран същата година. Още не е ясно кога те ще обсъдят и гласуват проектозакона, който президентството смята за „спешен“, предаде БНР.

Проектът изисква от висши представители на държавата, включително президент, премиер, шеф на централната банка, депутати, висши военни и други, да представят декларация след всеки контакт с олигарх.

„Законопроектът не нарушава фундаменталните права на хора, които попадат в дефиницията за олигарх, а само определя кръг от такива хора и правила за техните прозрачни отношения с представители на правителството“, посочва президентството. Според съобщението законът трябва да стане основа за антитръстово законодателство, както и законодателство за лобизма.

Последвайте канала на

Novini.bg
664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
че

2021.06.03 | 12:15

1
че нали коломийски го издигна тоя.

Добави коментар

Водещи новини