Президентът на Украйна: Руските войници и оръжие са още край границите ни

11 май 2021 16:32

Президентът на Украйна: Руските войници и оръжие са още край границите ни
© Gettyimages
384 0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес, че Русия още не е изтеглила военното си оборудване около украинските граници, след като миналия месец съобщи, че изтегля войниците си, предаде Ройтерс.

Думите му повтарят изявлението на американския държавен секретар Антъни Блинкън, който миналата седмица каза, че по границите на Украйна все още има значителен брой руски войници и военна техника.

Блинкън потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета на Украйна

Според директора на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов все още около 100 хиляди руски войници са дислоцирани по границите на страната и на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

"Украйна не очаква от срещата на върха на страните от НАТО следващия месец да произтече План за действие за членството на Украйна в алианса", заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба. По думите му причина за това са опасенията на някои страни членки, че подобен акт би провокирал Русия.

"Предвид обстоятелствата, за съжаление, все още има няколко страни сред съюзниците, които се ръководят от логиката да не се провокира Русия и вярват, че да се седи и да не се прави нищо е най-добрият начин да остане Русия спокойна", каза дипломат номер едно на Киев  по телевизионния канал "Украйна 24".

384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини