Мерките срещу COVID в Швеция ще бъдат удължени до 1 юни

  • 12 май 2021 17:12

  • 218
  • 0
Мерките срещу COVID в Швеция ще бъдат удължени до 1 юни
© Getty Images/Guliver (архив)

Мерките за борба с коронавируса в Швеция, които са в сила сега, ще бъдат удължени до 1 юни заради сравнително високия брой новозаразени, съобщи днес на пресконференция премиерът Стефан Льовен, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Макар че броят на заразените на национално равнище намалява, нивото все още е високо. Първоначално облекчаването на мерките се предвиждаше за 17 май.

Швеция ще се откаже от ваксината на "АстраЗенека"

Швеция следва собствена линия в ковид кризата, избирайки не толкова строги ограничения върху обществения живот и разчитайки повече на препоръки и призиви към здравия разум на хората.
Въпреки това и в Швеция бяха въведени някои мерки, включително за събирания на не повече от 8 души, предаде БТА.

След 1 юни ще бъдат въведени някои промени в този лимит, например за спортни събития. В определени случаи като футболни мачове на големи стадиони, вече ще се допускат до 500 седящи зрители, обяви министърката на културата и спорта Аманда Линд.

Според националния здравен орган, ресторантите, бирариите и кафенетата от 1 юни ще могат да работят до 22.30 ч. - с два часа повече отколкото сега. Окончателно решение за това ще бъде взето идната седмица.

Според най-новите сравнителни данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Швеция продължава да има едно от най-високите нива на новозаразени сред държавите от Европейската икономическа зона (страните от ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) на глава от населението.

През последната седмица на април и първата седмица на май в Швеция е имало средно около 559 случаи на коронавирус на 100 000 души, при 274 в Германия, например.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини