Швеция ще се откаже от ваксината на "АстраЗенека"

  • 12 май 2021 11:08

  • 344
  • 0
Швеция ще се откаже от ваксината на "АстраЗенека"
© getty images

Швеция прекратява след три седмици прилагането на ваксината на "АстраЗенека" като първа доза, обяви днес шведското национално радио, цитирано от ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31549

Дотогава ще бъдат използвани общо около 200 хиляди дози за лицата, получили първа доза от този препарат. След това Швеция ще се откаже от нови доставки на тази ваксина, както вече сториха съседните Финландия и Норвегия. Занапред на хората в Швеция, вкл. на тези над 65 години, ще се предлагат ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", казаха от правителството.

Норвегия изключва "АстраЗенека" и "Янсен" от ваксинационната си програма

В началото на този месец Стокхолм обяви, че ще предостави един милион дози от "АстраЗенека" на международната схема КОВАКС, която осигурява ваксини за по-бедните държави по света.

На 19 април шведските здравни власти оставиха в сила препоръката си да не се прилага "АстраЗенека" за лица под 65-годишна възраст. Преди това много държави спряха да използват този препарат поради появилите се съобщения, че у ваксинирани с него се появяват необичайни тромби в големите кръвоносни съдове. Дания вече се отказа от използването на ваксината на "АстраЗенека".

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини