Хиляди се включиха в демонстрация в Париж с искане за по-амбициозен закон за климата

  • 09 май 2021 21:36

  • 453
  • 4
Хиляди се включиха в демонстрация в Париж с искане за по-амбициозен закон за климата
© gettyimages

Няколко хиляди души участваха в демонстрация в Париж с искане за по-амбициозен закон за климата в обстановка на съмнения дали президентът Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на ще спази обещанието си да организира референдум за вписване на борбата с климатичните промени в конституцията, съобщи БТА.

Демонстрантите преминаха в шествие зад транспарант с надпис "Закона за климата = Провал на президентския мандат".

Срещата на върха, организирана от Байдън, съживи надеждата за климата

Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на беше обещал на членовете на Гражданската конвенция за климата (ГКК) да внесе в парламента техните предложения за изменение на член 1 на конституцията.

Този форум от избрани с жребий 150 души беше създаден през 2019 г. като начин да се даде думата на гражданите по въпроса за борбата с глобалното затопляне. Текстът беше одобрен през март в долната камара на парламента, където Макрон разполага с голямо мнозинство.

В законопроекта се предвижда да се впише в член 1 на френската конституция, че Франция "гарантира опазването на околната среда и на биологичното разнообразие и борбата с климатичните нарушения". Мнозинството в Сената обаче отхвърля термина "гарантира", който според него би дал на опазването на околната среда предимство над другите конституционни принципи. След изразените резерви от Сената, където мнозинството е в ръцете на опозицията и който от утре ще разглежда текста, в. "Журнал дю диманш" написа, че президентът се е отказал от произвеждане на референдум.

Факт е, че текстът трябва да бъде гласуван в една и съща версия и от двете камари на парламента, за да може да бъде предложен на референдум, отбелязва АФП. Макар и френското президентство да уверява, че не се е отказало от мярката, демонстриралите днес срещу "пропуснатата възможност за климата" еколози, леви партии и синдикати виждат в това поредното колебание на изпълнителната власт. Според тях тази липса на амбиция се е видяла в приетия във вторник от парламента закон за климата, от който се очакваше да включи част от 149-те предложения на Гражданската конвенция за климата.

От този форум се иска да предложи мерки за съкращаване на френските емисии парникови газове с 40 процента "в дух на социална справедливост". Много от бившите членове на ГКК призоваха за участие в демонстрации като днешната. "Целта е да продължим да осъждаме липсата на амбиция на закона за климата, а от днес и почти сигурния отказ от референдума, което е поредното отстъпление", заяви участвалият в днешната проява Сирил Дион от ГКК.

Мая Йорданова
453 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.05.09 | 21:46

4
Целия свят трябва да спре икономиката си, иначе британската икономика няма да прокопса.

2021.05.09 | 21:45

3
БРАВО НА СЕНАТА!

2021.05.09 | 21:44

2
поредната акция на англичаните срещу ЕС

2021.05.09 | 21:43

1
АНГЛИЯ ЩО НЕ СИ ВПИШЕ СЪЩОТО В КОНСТИТУЦИЯТА?

Добави коментар

Водещи новини