В Тараклия отбелязват годишнината от победата във Великата отечествена война

09 май 2021 19:03

В Тараклия отбелязват годишнината от победата във Великата отечествена война
© gettyimages
877 0

76 години от победата във Великата отечествена война отбелязват днес в населения преобладаващо с бесарабски българи град Тараклия в Молдова.

Все по-далеч навлиза в дълбините на историята едно от най-ужасните събития на 20-и век. Споменът за безбройните ѝ жертви, осакатени съдби, за голямата и горчива Победа не напуска сърцата на хората тук.

Франция отбеляза 76 г. от победата над фашизма през Втората световна война

Въпреки сложните условия поради пандемията, в ритуала по полагане на цветя в памет на загиналите във войната взеха участие стотици жители и гости на Тараклия.

С благодарност в сърцата, с венци и цветя те склониха глави пред паметника "Воини Освободители". Проведоха се и патриотичните акции "Лента Свети Георги" и "Безсмъртен полк".

"Уважаеми жители и гости на район Тараклия - център на българите в Молдова! 76 години ни делят от деня, когато съветският войник освободи Родината от врага, поставяйки бариера пред фашизма. Когато доблестната съветска армия, част от която бяха нашите предци, спря най-кървавата война в историята на човечеството", каза председателят на район Тараклия Иван Паслар.

Той отбеляза със съжаление, че от 646 ветерани от района нито един вече не е сред живите. Към 5 юли 1941 г. 47,6 хиляди новобранци от Бесарабия вече са част от Червената армия. В редиците ѝ се сражават и 38 хиляди бесарабски войници, дезертирали от румънската армия през юни 1940 г., 18 хиляди работници и служители", пише в статията "Бесарабия по време на Великата отечествена война" Сергей Суляк.

Във войната загиват около 650 хиляди жители на Молдовската съветска социалистическа република, от които 570 хиляди цивилни.

Мая Йорданова
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини