Борис Джонсън поздрави лидерката на Шотландската национална партия за изборната победа и я прикани да работят заедно

  • 09 май 2021 07:02

  • 1009
  • 1
Борис Джонсън поздрави лидерката на Шотландската национална партия за изборната победа и я прикани да работят заедно
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е поздрави борещата се за независимост на Шотландия политическа лидерка Никола Стърджън за победата на местните избори, предаде Франс прес.

Той я покани на среща с британското правителство, за да обсъдят "общите предизвикателства" като икономическото възстановяване след пандемията.

"Вярвам силно, че интересите на хората в цялото Обединено кралство и по-конкретно в Шотландия са по-защитени, когато работим заедно", написа той в писмо до Стърджън, разпространено от неговата служба.

Шотландската национална партия спечели 64 от 129 места в местния парламент. Стърджън може да използва електоралната победа да поиска втори референдум за независимост на Шотландия.

Партиите, които подкрепят независимост на Шотландия, печелят мнозинство в изборите за парламент

Британският премиер, който има последната дума по този въпрос, отказва да разреши такова гласуване и окачествява исканията за него като "безотговорни".

"Просто няма никакво демократично оправдание. . . да се прави опит за блокиране на правото на шотландския народ да избере собственото си бъдеще".

Джонсън написа писмо и на уелския премиер Марк Дрейкфорд, чиято Лейбъристка партия спечели изборите и получи 30 от общо 60 мандата в местния парламент.

Последвайте канала на

Novini.bg
1009 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.09 | 15:18

1
За какво й е на Шотландия да се отделя? Ще спечели едно нищо, а ще загуби всичко !

Добави коментар

Водещи новини