АЦБ запази почти нулевата си лихва и повиши рязко прогнозата за британския растеж през 2021 г.

06 май 2021 15:35

АЦБ запази почти нулевата си лихва и повиши рязко прогнозата за британския растеж през 2021 г.
© Getty images
466 0

Английската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време сигнализира за предстоящо забавяне на темпото на стимулиращите програми за покупки на активи, известни като "количествените облекчения". АЦБ също така повиши силно прогнозата за растежа на британската икономика през 2021 г., предаде БНР.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март 2020 г. (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ запази рекордно ниската лихва непроменена и разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

Лондон наложи санкции на 14 руски граждани съгласно новия британски закон за борба с корупцията

АЦБ обаче посочи, че би забавила покупките на държавни британски облигации до 3,4 млрд. паунда седмично между месеците май и август, което би било под настоящото темпо на покупки в размер на 4,4 млрд. долара всяка една седмица.

"Очакваната точка на приключване на програмата за количествени облекчения остава непроменена. Днешното оперативно решение (за намаляване на седмичните покупки) не трябва да се тълкува като промяна в позицията на паричната ни политика", посочи АЦБ след края на заседанието.

В същото време централната банка ревизира рязко във възходяща посока своята прогноза за растежа на БВП на Великобритания през 20201 г. до 7,25% от февруарската оценка за повишение с 5,0%, но понижи прогнозата си за 2022 г. до 5,75% от 7,25 на сто. Силната възходяща ревизия на прогнозата за 2021 г. се дължи отчасти на по-слабия от очакваното спад на БВП през първото тримесечие на тази година с около 1,5 на сто.

АЦБ каза, че британската икономика е на път да се върне към нивото от преди коронавирусната пандемия през последното тримесечие на настоящата година, докато през февруари тя прогнозира, че това ще стане през първите три месеца на 2022 г.

Централната банка очаква британската потребителска инфлация да нарасне с 2,31% в едногодишен план при февруарска прогноза за повишение с 2,07 на сто.

Novini.bg
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини