Лондон наложи санкции на 14 руски граждани съгласно новия британски закон за борба с корупцията

  • 27 април 2021 07:30

  • 575
  • 3
Лондон наложи санкции на 14 руски граждани съгласно новия британски закон за борба с корупцията
© Getty images

Великобритания наложи санкции на 14 руски граждани като част от мерките, свързани с новия закон за борба с корупцията, предаде БНР. Британското правителство замрази авоарите и забрани влизането в страната на общо 22 души, сред които са също членове на южноафриканското семейство Гупта и официални служители в централноамерикански държави, подпомагали наркокартели.

Външният министър Доминик Рааб обяви в парламента имената на 22 души, 14 от които руснаци, които попадат под ударите на новия закон. Руснаците са замесени в голяма корупционна схема за 230 милиона долара. Смята се, че парите са откраднати от руската държава чрез сложна данъчна измама с участието на руските власти, обвинени навремето от адвоката Сергей Магнитски. 

Бабиш: Единствената причина за експлозиите във Върбетице е дейността на руски агенти

Магнитски беше арестуван и почина в руски затвор през 2009 г. Влезлият в сила по-рано тази година закон, след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз, е известен още като "Британския закон Магнитски" по подобие на приетото законодателство със същото име в Съединените щати. Новият закон дава правомощия на правителството да наказва онези, които са замесени в най-сериозни нарушения на човешките права и в корупция. 

Сред 14-те руснаци е Дмитрий Клюев, бивш притежател на руската Универсална спестовна банка, която е в основата на разкритата схема от Магнитски. 

Вестник "Гардиън" отбелязва, че списъкът с руснаците ще разочарова сподвижниците на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, защото нито един от санкционираните руснаци не е от препоръчаните за санкции 35 руски олигарси от основаната от Навални Фондация за борба с корупцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
късно е чадо

2021.04.27 | 10:33

2
изкупили са ви вече

2021.04.27 | 08:07

1
Руснаците са световните парантии. Всички ги чукат безмилостно.

Добави коментар

Водещи новини