Проучване: Европейските избиратели все повече одесняват

  • 05 май 2021 07:21

  • 482
  • 3
Проучване: Европейските избиратели все повече одесняват
© Getty Images/Guliver (архив)

Общественото мнение във Франция, Германия, Италия и Великобритания все повече се измества надясно. Това сочи проучване, чиито данни публикува днес Фондацията за политическа иновация (Фондапол), предаде Франс прес.

"Политическото самопозициониране по оста ляво-дясно показва, че електоратите в Европа се отклоняват в дясна посока (. . .) Във Франция действат мощни тенденции към одесняване", се казва в анализа.

Допитваме се до Съда на ЕС по казуса с видеонаблюдението на броенето на бюлетините

Година преди изборите за президент във Франция "целият въпрос е да разберем дали това ново равнение надясно ще е в полза на една управляваща десница или на крайнодесните", добавя фондацията.

За пет години делът на французите, избрали дясната част на политическата шахматна дъска, "постоянно е нараствал и от 33 на сто през 2017 е достигнал 38 на сто през 2021", уточнява изследването.

През същия период делът на френските граждани с леви убеждения е останал стабилен (25 на сто през 2017 и 24 на сто през 2021 г.).

"Проучването налага също извода за несполука на левицата", резюмират авторите, според които "тя вече от години не успява да наложи някаква колективна представа".

Медии: Конфликтът между Франция и джихадизма не е приключил

Колкото до миграцията, 63 на сто от французите заявяват, че са против отварянето на страната, а 62 на сто - че ислямът "представлява заплаха за Републиката".

Страхове, които споделят 81 на сто от симпатизантите на десницата срещу 45 процента от симпатизантите на левите сили.

Изместване вдясно се констатира и във всяка от изследваните европейски страни - десни възгледи имат 44 на сто от италианците (срещу 31 на сто с леви убеждения), 40 процента от британците (срещу 25 процента с леви нагласи), 38 процента от французите (срещу 24 процента с леви нагласи), 36 на сто от германците (срещу 26 на сто с леви нагласи).

Проучването е осъществено от социологическия център "Ъпиниън уей" във Франция, Германия, Италия и Великобритания през януари-февруари т. г. с участието на 7603 души. /

Радина Лазарова
482 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сepгей

2021.05.06 | 10:12

3
Eвpoпейското ляво е гeйoвe, вaкcини, бeжaнци, кой подкрепя това?

2021.05.05 | 10:03

2
Да, да, "одесняват". В Германия ХДС най-после отива на боклука, във Франция са на път да турят балтията на банкерчето-геронтофил, Испания и Португалия са си традиционно леви. "Десни" има само там, дето има полудиктатури - като в тиквения бостан, при унгарската тиква и при полските слабоумни.
nikoi ne 6te

2021.05.05 | 07:44

1
komunizam....................

Добави коментар

Водещи новини