Медии: Конфликтът между Франция и джихадизма не е приключил

  • 17 декември 2020 10:00

  • 268
  • 4
Медии: Конфликтът между Франция и джихадизма не е приключил
© Getty (архив)

Три месеца след началото на процеса, френски съд издаде присъди от 4 години до доживотен затвор срещу 14 съучастници в извършеното през 2015 г. нападение срещу "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет, пише френският в. "Поан". Трима от обвиняемите обаче не присъстваха в залата, отбелязва изданието.

Защитата беше призовала съда да не се поддава на страха и на натиска при вземане на решение за процеса, обявен за исторически. Според някои адвокати борбата е била неравна.

Френският в. "Либерасион" отбеляза, че в своите пледоарии адвокатите на защитата са призовали съда да не търси на всяка цена виновни, които да компенсират отсъствието на братята Саид и Шериф Куаши и Амеди Кулибали, ликвидирани при специални операции след нападенията. Обвинението от своя страна поиска присъди съизмерими с изключителната тежест на извършеното". "Тримата терористи, застреляни от силите за сигурност на 9 януари 2015 г., след като убиха 17 души, нямаше да постигнат нищо без обвиняемит"е, изтъкна прокурорът.

Нови обвинения по делото за атаката срещу "Шарли ебдо"

Ришар Малка, адвокатът на "Шарли ебдо", отказа да коментира присъдата. Той подчерта, че за него е важно посланието, отправено към обществото - че никой не може да помага безнаказано на терористи.

"Осъдените бяха съучастници в първите атентати в Европа, смятани за дело на "Ислямска държава", подчертава британският в. "Индипендънт", като припомня, че по-късно същата година организацията извърши още по-кървави нападения в Париж.

Обявяването на присъдата беше отложено заради коронавирусната пандемия във Франция и се случи на фона на серия от нови нападения във Франция, подчертава британският в. "Дейли мейл". При трите нови нападения през тази есен загинаха общо четирима души.

"Предвид че тримата извършители на атентатите от януари 2015 г. бяха убити, процесът във Франция се фокусира върху хората, обвинени в оказването на логистична подкрепа, включително чрез пари, оръжия и превозни средства", отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В началото на процеса "Шарли ебдо" публикува отново карикатурите на пророка Мохамед, станали причина за джихадисткото нападение, с което предизвика възмущение на френската мюсюлманска общност. Последва политическа буря, при която френският президент Еманюел Макрон реши, че е време да се вземат мерки срещу корените на това, което той определя като "ислямистки сепаратизъм". Това доведе до внасянето на проектозакон, който цели да "подсили републиканските принципи", насочен срещу организирането и финансирането на ислямистки екстремизъм.

В крайна сметка процесът се оказа не толкова катарзис, колкото катализатор. Франция продължава да се сблъсква с джихадизма и все още не е готова да продължи напред. Догодина ще има и други сходни процеси. В същото време леви и десни френски политически сили втвърдяват позициите си, а напрежението се изостря от пандемията, тежките икономически трудности и поредицата от сблъсъци между протестиращи и полиция, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

268 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.12.17 | 15:03

3
Християнин съм и смятам, че никой няма право да обижда която и да е религия, по начина, по който го направиха от Шерли Абдо. Просто си изпросиха, и продължават да си просят проблемите. Това не е свобода на словото.

2020.12.17 | 15:05

4
Шарли Ебдо. Извинявам се за грешката.
Пфаизер

2020.12.17 | 10:50

2
С ваксината ще преключи даже повече неща ще преключат
тя

2020.12.17 | 10:47

1
тя войната тепърва започва. еврогея сама си го начука с тия мюслита дето си ги вкара

Добави коментар

Водещи новини