Испанските консерватори спечелиха регионалните избори в Мадрид

  • 05 май 2021 06:46

  • 446
  • 0
Испанските консерватори спечелиха регионалните избори в Мадрид
© Pixabay

Управляващата консервативна Народна партия (НП) спечели внушителна победа на вчерашните предсрочни регионални избори в испанската столица Мадрид, предадоха агенциите.

НП спечели 65 мандата в 136-местния регионален парламент, съобщиха изборните власти при преброени около 99 на сто от бюлетините. Това е над двойно повече в сравнение с резултата на партията през 2019 г., когато спечели 30 места.

Водената на тези избори от действащия регионален премиер Исабел Диас Аюсо НП обаче не успя да се сдобие с пълно мнозинство от 69 мандата, което означава, че вероятно тя ще трябва да разчита на дясната популистка партия "Вокс", за да остане на власт и да състави правителство. "Вокс" печели 13 места по данни на изборните власти, при 12 през 2019 г.

Основателят на "Подемос" Пабло Иглесиас се оттегля

Изборите са смятани за такива с национално значение, надхвърлящо рамките на икономически силния регион. Трите леви партии успяха да си осигурят едва 58 места, което ги оставя без абсолютно никаква възможност да съставят управление, информира БТА.

Поражението им освен това вероятно ще засили натиска върху испанското правителство на малцинството на премиера Педро Санчес от Испанската социалистическа работническа партия. Аюсо, която определи като безпроблемна възможността да разчита на "Вокс", заяви, че тези избори са "началото на края" на лявото национално правителство на Санчес.

По време на предизборната надпревара въпроси като важните социални и икономически проблеми бяха засегнати само мимоходом в страна, която е изтощена от коронавирусната пандемия и възлага надеждите си на милиардите евро помощ от ЕС.

И испанската министърка на туризма получи смъртна заплаха - оцапан в червено нож

Аюсо е известна основно с това, че откакто пандемията започна, критикуваше лансираните от централното правителство на Санчес противоепидемични ограничения и или ги прилагаше в Мадрид с неохота, или изобщо не ги прилагаше. Санчес предупреди, че съюз между НП и "Вокс" може да постави под заплаха демократичната система в цяла Испания.

"Унидас Подемос" ("Обединени ние можем"), която е в коалиция със Санчес на национално равнище, дори издигна лозунга: "Фашизъм или демокрация". "Вокс" пропагандира традиционния образ на семейството, разчита на национализма и преди всичко настоява за изключително твърд курс срещу нелегалните имигранти и каталунските сепаратисти.

Последвайте канала на

Novini.bg
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини