Долната камара на френския парламент одобри законопроект за климатичните промени

04 май 2021 21:20

 Долната камара на френския парламент  одобри законопроект за климатичните промени
© Getty (архив)
365 1

Националното събрание на Франция одобри днес широкообхватен законопроект за климатичните промени, предадоха Ройтерс и ДПА.

Франция си е поставила за цел да намали парниковите емисии с 40 процента до 2030 г. в сравнение с нивото от 1990 г., но според екоактивисти властите се бавят. През февруари съд постанови, че страната трябва да направи повече в борбата с климатичните промени.

Законопроектът беше одобрен с 332 на 77 гласа. Той предвижда да не се позволяват бъдещи разширявания на летища, да бъдат забранени печките за отопляване на открити тераси, да се намалят отпадъците от опаковки, да се въведат по-строги ограничения върху замърсяването от автомобилите в градовете, да се забранят определени вътрешни къси полети, ако има алтернативен вариант за пътуване с влак, чието времетраене не надвишава два часа и половина.

Активисти за опазване на околната среда обаче изразиха недоволство, че законодателството не е достатъчно. Организацията "Грийнпийс" разкритикува законопроекта, а докато депутатите го обсъждаха, пред сградата на Националното събрание имаше протести на природозащитници.

Грета Тунберг превръща борбата си в защита на климата в мисията на своя живот

Сега законопроектът отива в Сената, след което трябва да бъде подложен на окончателно гласуване в долната камара.

365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.04 | 22:52

1
Поpедният нeвидим вpаг на голия цаp.

Добави коментар

Водещи новини