19 000 полицаи и войници в Истанбул ще контролират спазването на локдауна

  • 29 април 2021 20:17

  • 742
  • 1
19 000 полицаи и войници в Истанбул ще контролират спазването на локдауна
© Pixabay

Около 19 хиляди полицаи и войници от жандармерията са мобилизирани в Истанбул, за да контролират спазването на локдауна заради епидемията от КОВИД-19. Това съобщи в Туитър валията на града Али Йерликая преди влизането в сила на локауна от 19 часа тази вечер. Локдаунът ще продължи до 17 май.

По думите му в 15-милионния мегополис Истанбул през този период ще има 335 КПП-та, където ще дежурят денонощно около 3 хиляди полицаи и над 500 войници от жандармерията.

Екипи на бреговата охрана също денонощно ще контролират морската територия на мегаполиса. Контролните органи ще проверяват разрешителните. На нарушителите ще бъдат налагани глоби, обясни валията.

Пълното затваряне в национален мащаб обяви преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

От 29 април до 17 май ще бъдат затворени малките магазини, ресторантите, лавките за продажба на алкохол и цигари, кафенетата, фризьорските и козметичните салони, спортните комплекси, басейните и спа-центровете. Повечето фирми ще работят онлайн. Учениците от всички класове ще учат онлайн, детските градини ще бъдат затворени.

Големите търговски вериги през седмицата ще работят от 10 сутринта до 17 вечерта, а в неделя ще бъдат затворени.

Част от обществените учреждения /сред които данъчните служби/ ще работят с намалено работно време. Банките също ще работят.

Гражданите над 65-годишна възраст и под 18 години ще трябва да си стоят вкъщи. Изключения ще се допускат за пазаруване в кварталния магазин или със специално разрешение.

Най-строгите ограничения са в междуградските превози. Транспортните фирми ще превозват само със специални разрешения, с 50 на сто запълненост на местата в автобусите.

Редица сектори от производството, жилищното строителство, автомобилната индустрия няма да прекъсват работа. Ще работят и кварталните магазини, фурни, сладкарници. На служителите, които ще работят през този период, се осигуряват разрешителни.

Задължително е носенето на разрешителните; тези, които не представят разрешителни, ще подлежат на санкции, предупреди истанбулският валия.

В същото време правителството затвори и малките магазини, в които се продават алкохол и цигари.

Това предизвика недоволство у болшинството турци, не само от светските среди. Оценява се като пореден опит на президента Ердоган да наложи забрана върху личните вкусове и предпочитания на турците на базата на религиозните чувства.

"Има хора, които предпочитат да не консумират алкохол през свещения мюсюлмански месец Рамазан, други изобщо не пият, трети пият вкъщи или в заведение, всичко това е въпрос на личен избор, не може да се налагат забрани. Сега нас ни затварят, макар да сме с ранг на квартален магазин. Това е само, за да наложат забрани на хората, използвайки религиозните им чуства или епидемията, каза Дурсун Кескин, продавач в квартален магазин.

Междувременно хиляди хора се изнесоха от Истанбул към по-малките населени места, вилните зони, курортите по морето, където ще прекарат 3-седмичния локдаун. Вчера и днес по пътищата в страната се образуваха големи задръствания.

Свещеният мюсюлмански празник Рамазан байрам тази година съвпада с наложения локдаун /13-17 май/. Така че милиони турци ще прекарат празника в домовете си, без традиционното ходене по гости и на масови молитви в джамиите.

Затворени ще останат на Великден и църквите на българската православна общност в Истанбул - Българската екзархия, Желязната църква "Свети Стефан".

Последвайте канала на

Novini.bg
742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:56

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини