Стърджън с предупреждение към Борис Джонсън заради референдума на шотландците за независимост

  • 25 април 2021 16:16

  • 1431
  • 0
Стърджън с предупреждение към Борис Джонсън заради референдума на шотландците за независимост
© Getty images

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е да не следва тактиката на Доналд Тръмп по отношение на стремежа на шотландците за независимост, предаде БНР. 

В статия в „Обзървър“ Никола Стържън пише, че Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е ще прояви същото незачитане на демокрацията, както Доналд Тръмп след загубата на американските президентски избори, ако реши да блокира желанието на шотландския народ за провеждане на втори референдум за независимост. 

Преди парламентарните избори в Шотландия на 6 май, които се очаква да излъчат голямо мнозинство депутати привърженици на независимостта, Стърджън изтъква, че шотландците трябва да имат правото сами да определят бъдещето си и да не се пречи на демократичната им воля от Уестминстър.

Никола Стърджън оцеля при вот на недоверие в парламента

Досега Джонсън и неговите министри отхвърлят идеята за нов референдум като казват, че предишният отрицателен вот през 2014 година е решил въпроса за поколение напред. От Шотландската национална партия твърдят обаче, че Брекзит и пандемията от коронавируса фундаментално са променили контекста на стремежа към независимост и са го засилили. 

„Отказът да се зачете желанието на електората не проработи за Тръмп и ще бъде също толкова пагубен подход за Джонсън, ако го последва“, пише Стърджън в „Обзървър“. 

Последното проучване на общесвеното мнение показва, че 51% процента от всички британци смятат, че Стърджън трябва да има право да огранизира нов референдум, ако партията ѝ спечели необходимото мнозинство на изборите през май. В самата Шотландия привържениците и противниците на независимостта са с изравнени шансове в момента.

Последвайте канала на

Novini.bg
1431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини