Чехия с ултиматум към Русия; остра реакция на Захарова

  • 22 април 2021 07:11

  • 4331
  • 5
Чехия с ултиматум към Русия; остра реакция на Захарова
© Getty Images/Guliver (архив)

Чехия даде днес на Русия срок до утре да позволи на изгонените от нея чешки дипломати да се върнат в Москва, като заплаши в противен случай да експулсира още техни руски колеги, предадоха световните агенции.

Назначен едва днес, новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек извика руския посланик в Прага на среща. След това Кулханек каза пред репортери, че ако Русия не позволи на изгонените 20 служители на чешкото посолство да се върнат в Москва до утре, то страната му ще изравни броя на експулсираните.

ЕС реагира на напрежението между Чехия и Русия

Това означава, че Чехия ще изгони още двама сътрудници на руското посолство в Прага.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изявлението на Кулханек, предаде ТАСС.

"Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", каза Захарова.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Дипломатическата криза между Чехия и Русия се задълбочава

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага, предаде БТА.

Радина Лазарова
4331 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 23:00

5
Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
ЛиЗахарова

2021.04.22 | 07:54

1
СССР на боклука на историята!

2021.04.22 | 09:10

4
НА МАЙКА ТИ СУХ. АНАЛНО И ОРАЛНО

2021.04.22 | 09:05

3
Путишвили се опитва да създаде някакъв Франкенщайн и пак на гол тумбак чифте пищови дрънка.
няма как да си русофоб и да не си педал

2021.04.22 | 08:28

2
тъпунгер

Добави коментар

Водещи новини