Дипломатическата криза между Чехия и Русия се задълбочава

  • 21 април 2021 21:40

  • 2392
  • 2
Дипломатическата криза между Чехия и Русия се задълбочава
© gettyimages

Новият чешки външен министър Якуб Кулханек постави на Русия ултиматум - до 12 часа утре да вземе решение, което да позволи на експулсираните 20 чешки дипломати да се завърнат обратно в Москва: „Ако нашите дипломати не успеят да се върнат в Москва, утре сутринта ще реша да намаля броя на служителите в посолството на Руската федерация в Прага, за да отговаря той на сегашната ситуация в чешкото посолство в Москва“, заяви чешкият външен министър Якуб Кулханек след среща с руския посланик Александър Змеевски, предаде БНР.

Русия изгони 20 чешки дипломати и на практика парализира дейността на чешкото посолство в Москва. Това стана след експулсирането на 18 служители на руското посолство от Прага, които според чешките власти, са работили за тайните служби и имат връзка с взривяването на оръжеен склад преди 7 години.

Прага заплашва да експулсира всички руски дипломати

В отговор на ултиматума на Прага руското външно министерство съобщи, че утре чешкия посланик в Москва ще бъде извикан за разговор в министерството.

По-рано днес Москва обяви 10 служители на посолството на САЩ в Русия за „персона нон грата“, които трябва да напуснат страната до края на 21 май. Това е огледален отговор след изгонването на служители на руското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк, съобщи руското външно министерство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2392 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sam

2021.04.22 | 06:23

2
Защо са им нужни посланици?
най-добре

2021.04.21 | 22:07

1
да си останат с по един посланик...

Добави коментар

Водещи новини