До пет години затвор за бивш вицеканцлер?

  • 16 април 2021 08:55

  • 649
  • 2
До пет години затвор за бивш вицеканцлер?
© Getty (архив)

На бившия лидер на австрийската крайна десница и бивш вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе беше повдигнато обвинение в корупция след скандала "Ибисагейт", който предизвика падането на правителството преди две години, предаде Франс прес.

Щрахе е обвинен, че е получил облаги в замяна на подкрепата си за изменение на закон, което да позволи една клиника да бъде одобрена от службата за социално осигуряване, се казва в изявление на прокуратурата.

През 2019 г. коалицията между консерваторите и крайната десница падна от власт след заложен капан на председателя на Австрийската партия на свободата (АПС), който беше тайно заснет във вила в Ибиса.

Видеозаписът е бил направен през 2017 г., когато Щрахе беше кандидат за депутат. В него той изразява готовност да използва служебното си положение в замяна на незаконно финансиране.

Видеото беше разпространено от медиите, след като Щрахе стана вицеканцлер. То предизвика политически скандал и редица разследвания.

Австрийският вицеканцлер Щрахе подаде оставка

При тези разследвания е бил иззет мобилният телефон на Щрахе. Съдържащи се в него есемеси разкриват, че след като е дошъл на власт през 2018 г., той се е намесил за включването на клиника в системата на държавното социално осигуряване.

Собственикът на специализираното в естетична хирургия заведение е бил дарител на АПС и е поканил Щрахе на яхтата си.

Нарушението, в което е обвинен Щрахе, е наказуемо със затвор от 6 месеца до 5 години.

Според пресата е повдигнато обвинение и на шефа на клиниката, който е дарил 10 000 евро на АПС. Той е заявил пред парламентарна комисия, че Щрахе е прекарал четири дни с него на почивка в къщата му в Корфу през 2016 г.

Последвайте канала на

649 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
a

2021.04.16 | 10:07

2
a za наш боко - 500
Alisca17

2021.04.16 | 09:38

1
­В­­­и­­ж­­т­­­е­­­ ­­м­о­­­я­т­­а­­­ ­т­и­­­й­­­н­ ­п­­у­т­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­W­W­­­W­­­.­­­B­­G­­­1­­7­­.­C­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини