US сенатори: Корупция и политизирано правосъдие са предизвикателства пред отношенията ни с България

05 март 2021 13:32

US сенатори: Корупция и политизирано правосъдие са предизвикателства пред отношенията ни с България
© Getty images
1170 9

Двама влиятелни американски сенатори публикуваха позиция преди началото на предизборната кампания в България, предаде БНР.

В изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва:

„България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на "Репортери без граници". Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България"

„Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“.

Конгресът на САЩ отхвърли искането за прекратяване на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС, България е на последните места по медийна свобода според „Репортери без граници“ и „Трансперънси интернешънъл“. Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.

"В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения", се посочва в съвместното изявление на двамата американски сенатори.

Novini.bg
1170 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Denisea16

2021.04.10 | 03:56

9
­­­В­и­­­ж­­т­­­е­ ­­м­­­о­я­т­­­а­ ­­­т­и­­­й­­­н­ ­­­п­у­­­т­к­­а­­ ­­­-­­­ ­W­­W­W­­.­­B­­G­1­­­7­.­C­L­U­B­­
Е нищо ново

2021.03.06 | 06:33

8
То ситуацията в България е от време оно си е такава. Политфирмената мутроолигархична феодалноинфантилна органаизирана престъпност е без аналог в света а корупцията и сдуханата правосъдна система са като два камъка на шията на удавник.
Колт

2021.03.05 | 21:56

7
И от Япония да ни казват, че държавата е корумпирана, че съдебната и изпълнителната власти са в симбиоза все тая! Дано на 4.04 НАРОДА СЕ СЪБУДИ, НО МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ!!
uas

2021.03.05 | 17:30

6
kolko dolari vi platixa 10 000 mnogo ste evtin
когато

2021.03.05 | 15:15

5
когато на тиквун мо говорят, че имало корупция, той им викал да му видели метрото. тта и този сенатор да дойде да види на тиквун матрото и ако не му хареса да се прибира пеш до сащ.
а

2021.03.05 | 15:13

4
а тиквун ни казва: европа говори за нас. то важното е не дали, а какво говори. европа ни чува. тя европата и под турско ни чуваше, но пет пари не даваше за нас а си въртяха алъш вериша с османската империя.

2021.03.05 | 14:07

3
Хахахаххаха,сипаха ли ви с кофата бе мутриииии...А тук 80-те % знаете какви се готвят отново да изберът същите...Баси трагедията..баси пародията...И после защо от това не става държава,а още по-малко от нас общество...!

2021.03.05 | 13:40

2
Аууу....Ами сега?!...Я веднага сенаторите да се поправят!!
Генади

2021.03.05 | 13:40

1
Да не забравяме, че голяма част от финансирането на "Репортери без граници" идва от института Отворено общество на Джордж Сорос!

Добави коментар

Водещи новини