Смъртта на принц Филип и нейното отражение върху британската монархия

  • 12 април 2021 12:02

  • 1140
  • 2
Смъртта на принц Филип и нейното отражение върху британската монархия
© Getty Images/Guliver

На британската кралица Елизабет Втора сигурно ще й бъде трудно без подкрепата на нейния съпруг принц Филип, на когото е разчитала през техния 73-годишен съвместен живот, но според анализатори тя едва ли би се оттеглила от престола, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА. 

Бившият британски министър-председател Джон Мейджър призна, че ролята на Елизабет като монарх е "доста самотна позиция". "Има ограничен брой хора, пред които тя наистина може да си отвори сърцето, с които наистина да говори напълно откровено, на които може да каже неща, които други хора биха разгласили и които биха се въприели като неделикатни", каза той пред Би Би Си.

Почина принц Филип

Експерти по кралските въпроси отхвърлят спекулациите, че след смъртта на Филип кралицата може да обмисли евентуална абдикация. "Една основна причина, поради която е изключено кралицата да абдикира, е това, че за разлика от други европейски монарси тя е помазана кралица", заяви пред "Гардиън" кралският историк Хюго Викърс, имайки предвид клетвата, която тя е дала пред Бога при своята коронация. "А когато си помазана кралица, ти не абдикираш", каза той.

Освен това Елизабет празнува своя платинен юбилей догодина. "Би било напълно нелогично да абдикираш точно преди тази изключителна годишнина", заяви Викърс.

Принц Чарлз: Баща ми ще липсва много

Главният редактор на сп. "Маджести" Джо Литъл каза, че според него смъртта на Филип, колкото и тежка да е за Елизабет, едва ли ще окаже влияние върху ролята й на монарх. "Мисля, че въпреки факта, че сега е вдовица, а скоро тя ще навърши 95 години, нещата до голяма степен ще продължат по обичайния начин", заяви той. "Мисля, че това е в нейното ДНК. Това също така може да се проследи назад във времето не само до речта й през 1947 г. в Южна Африка, но по-конкретно до клетвата, положена от нея при коронацията. Тя е предана християнка. Това е договор, който тя е сключила с Бога и който според мен тя смята за нещо, което не може да наруши. Просто тя е такава", заяви Литъл.

Кралица Елизабет каза, че смъртта на принц Филип оставя "огромна празнина" в живота й, а един от синовете й - принц Андрю, заяви, че Великобритания е загубила "дядото на нацията", пише в. "Таймс".

Погребват принц Филип на 17 април в тесен кръг

Монархията е в двуседмичен кралски траур. Националният траур ще продължи до събота, когато е погребението на Филип, посочва изданието.

Съобщението на Бъкингамския дворец, че Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), възнамерява да се върне във Великобритания за погребението на дядо му, предизвика спекулации дали това може да съдейства за оправяне на отношенията в кралското семейство или би причинило още по-голям раздор, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

Novini.bg
1140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
biograph:

2021.04.12 | 17:40

2
alfa-male in beta-role!!!!!!!!!!!
принц Филип

2021.04.12 | 17:38

1
беше единствения фактически управляващ монарх на фирмата - от тук нататък да му мисли фирмата..

Добави коментар

Водещи новини