Принц Чарлз: Баща ми ще липсва много

  • 11 април 2021 08:03

  • 2318
  • 2
Принц Чарлз: Баща ми ще липсва много
© getty images

Британският принц Чарлз отдаде почит на своя "скъп татко" Филип и каза, че той липсва много на кралското семейство, предаде Ройтерс. 

Филип, съпругът на британската кралица Елизабет, който бе неотлъчно с нея през рекордно дългото й 69-годишно управление, почина в петък в замъка Уиндзор.

"Както можете да си представите, баща ми ни липсва на мен и семейството ми страшно много", каза Чарлз, най-големият син на Елизабет и Филип и наследник на трона в изявление, излъчено по телевизията.

"Моят скъп татко бе много специален човек, който според мен щеше да бъде смаян от реакциите и трогателните неща, които бяха казани за него. Нашето семейство е изключително благодарно за всичко това. То ще ни крепи в този особено тъжен момент, когато понесохме такава загуба", каза Чарлз.

След кончината на принц Филип Единбургски херцог става принц Чарлз

Бъкингамският дворец обяви, че погребението на Филип ще се състои на 17 април. На погребението ще присъства внукът на кралицата, принц Хари, който се отчужди от семейството си, откакто замина да живее в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл. Тя е бременна и по съвет на лекаря й не бива да пътува до Обединеното кралство за погребението, затова ще остане в САЩ, уточни говорител на Бъкингамския дворец.

Само 30 души, без съмнение четирите му деца (Чарлз, Анна, Андрю и Едуард), внуците му и други близки ще присъстват на погребението заради правилата, наложени от пандемията от новия коронавирус, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Точният списък с присъстващите на церемонията се очаква да бъде разпространен на 15 април. Програмата на погребението, въпреки промените, свързани с пандемичната обстановка, до голяма степен отразява личните пожелания на херцога, допълни говорителят на двореца.

В началото на церемонията ще бъде запазена една минута мълчание в цялата страна. Националният траур във Великобритания ще продължи до 17 април, а кралското семейство ще бъде в траур две седмици. Погребението на принц Филип ще бъде само четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора, която на 21 април навършва 95 години.

Погребват принц Филип на 17 април в тесен кръг

Британският премиер Борис Джонсън няма да бъде сред гостите, за да даде възможност на погребението да отидат възможно повече членове на кралското семейство, съобщи Даунинг стрийт. 

Филип, който носеше титлата херцог на Единбург, ще има церемониално кралско погребение, а не държавно погребение. То ще бъде предавано пряко по телевизията и ще е в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък.

Последвайте канала на

Novini.bg
2318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.11 | 11:08

1
Един сатанист по-малко
Hristianin

2021.04.11 | 19:05

2
Da verno:-).No za sazelenie mnogo sa...i ne prekastvat da ni pretesnjavat na horata.No vseki rano ili kasno bogat ili beden shte se ispravi pred tribunala na Hristos.Pozdravi

Добави коментар

Водещи новини