Англия започва втората фаза на облекчаване на COVID мерките

  • 12 април 2021 11:30

  • 505
  • 0
Англия започва втората фаза на облекчаване на COVID мерките
© Getty Images/Guliver

В Англия започна втората фаза на облекчаване на мерките в локдауна срещу COVID-19 с отварянето на пъбовете и ресторантите, фризьорските салони и второстепенните магазини, съобщава БНР.  Премиерът Борис Джонсън призова хората да помнят рисковете от пандемията и да бъдат отговорни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Някои пъбове и ресторанти отвориха градините си още след полунощ. Подобно бе положението и с някои магазини, където се извиха опашки след полунощ.

Борис Джонсън отправи призив към всички да се държат отговорно. Той сподели, че също е планирал да изпие халба бира днес с началото на втората фаза на вдигане на локдауна, но ги е отложил заради кончината на принц Филип.

От Британската асоциация на бирата и пъбовете обаче съобщиха, че въпреки големия ентусиазъм едва 40% от лицензираните заведения разполагат с възможност да отворят градини за обслужване на открито.

Времето също не се съобразява с голямото желание на англичаните да прекарат на открито в приятна обстановка. Студена вълна върлува над Британските острови с температури близки до нулата и прогноза за валежи от сняг на много места.

Успешният ход на масовото ваксиниране и намаляващите случаи на заразявания и жертви дават оптимизъм „пътната карта“ на правителството за излизане от локдауна да бъде спазена като график.

Бившият премиер Гордън Браун обаче призова страните от Г-7 да прекратят „ваксинационния апартейд“, както се изрази, срещу по-бедните държави, като заделят 30 милиарда долара годишно за глобална имунизационна програма.

Великобритания предвижда масово тестване за коронавирус

Какво още включват облекчените мерки

Членовете на едно домакинство могат да отидат на почивка в Англия, ако са настанени самостоятелно. На сватби ще могат да присъстват до 15 души.

Обитателите на домовете за социални грижи ще могат да приемат до двама посетители.

Ще отворят всички второстепенни магазини.

Отделните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, имат собствена политика по отношение на пандемията.

Следващата фаза на облекчаване на мерките извън Англия се очакват след около две седмици. В Уелс обаче от днес също ще отворят второстепенните магазини.

Междувременно бе съобщено, че четири дни поред рекорден брой от по над 400 000 британци са получили втора доза ваксина.

Обединеното кралство смекчава ограниченията за посещенията в домовете за възрастни

Премиерът Борис Джонсън приветства факта, че вече близо 7,5 милиона души са напълно ваксинирани. Над 32 милиона са с първа доза.

За последното денонощие има 28 жертви, което е най-ниската бройка от 14 септември насам.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини