Борис Джонсън: Великобритания трябва да положи още усилия за справяне с въпроса с расизма

  • 01 април 2021 18:35

  • 565
  • 3
Борис Джонсън: Великобритания трябва да положи още усилия за справяне с въпроса с расизма
© Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви днес, че докладът за расовото неравенство, поръчан от неговото правителство и заключил, че в страната няма институционален расизъм и че тя може да служи за модел на други страни, е насърчаващ, но трябва да се положат още усилия за справяне с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът, представен вчера, бе изготвен от Комисията за расови и етнически неравенства. Той бе поръчан след протестите на движението "Животът на чернокожите има значение" от миналото лято. В него се казваше, че страната не е институционално расистка, посочва Франс прес. Признаваше се, че расизмът присъства все още, но че има напредък в борбата с него и че повечето неравенства често не се коренят в расизма. В документа се казваше, че географските, семейните и социо-икономическите фактори играят по-голяма роля във възможностите за хората, отколкото расовите фактори, допълва Ройтерс. В доклада имаше и 24 препоръки. Той породи възмущение у активисти, и у лейбъристката опозиция, които подчертаха, че етническите малцинства са все още жертви на големи неравенства в много области във Великобритания, посочва Франс прес.

"Не искам да кажа, че правителството ще се съгласи с абсолютно всичко в доклада, но в него има някои оригинални и обнадеждаващи неща, които мисля, че хората трябва да прочетат и да осмислят", заяви днес Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той обаче добави, че британското общество все още е изправено пред много сериозни въпроси, свързани с расизма. "И ние трябва да направим повече, за да поправим това, и за да разберем сериозността на проблема", каза премиерът.

Таймс: Кралицата нарушава мълчанието си за расистките твърдения на Меган

Същевременно днес Даунинг стрийт съобщи, че високопоставен цветнокож съветник на британския премиер ще напусне поста си, предаде Франс прес. Става дума за Самюъл Казуму, който е специален съветник на Даунинг стрийт, натоварен с въпросите на гражданското общество и общностите. Говорител на Даунинг стрийт каза, че тази оставка е била планирана от месеци и ще влезе в сила през май. "Напълно некоректно е да се прави каквато и да е връзка между тази оставка и публикуването вчера на доклада на Комисията за расови и етнически различия", подчерта говорителят на Даунинг стрийт.

Новината за това оттегляне обаче породи доста шум предвид и възмущението, породено от доклада. Още през февруари Би Би Си съобщи, че Казуму има намерение да подаде оставка заради нетърпимото напрежение на Даунинг стрийт и желанието, според него, на Консервативната партия да води политика, основаваща се на разделението.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
565 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Dianaa17

2021.04.10 | 03:53

3
­­­В­­­и­­ж­т­­­е­­ ­­­м­о­­я­т­­­а­ ­т­­и­й­­­н­ ­­п­у­т­к­­а­ ­­-­­ ­W­­­W­W­.­­B­G­1­­7­.­C­L­­U­B­­­

2021.04.01 | 20:52

2
Старите хора едно време казваха ,,Англия е държава проститутка,и е вярно
хах

2021.04.01 | 20:16

1
Ами 400 години са владели половината свят. Сега 400 културна революция и ще си платят за всичко.

Добави коментар

Водещи новини