Епископи решиха: Ще се изплаща финансова помощ на жертвите на свещеници педофили

  • 27 март 2021 07:45

  • 687
  • 1
Епископи решиха: Ще се изплаща финансова помощ на жертвите на свещеници педофили
© Getty Images/Guliver (архив)

Френските католически епископи решиха да изплащат финансова помощ на жертвите на свещеници педофили, предаде Франс прес.

Сумата ще бъде финансирана от специален фонд и ще бъде определяна от независима инстанция за оказване на подкрепа на жертвите. Тя ще разглежда техните молби и ще решава какви суми да се изплащат на всеки отделен човек, пояснява Френската епископална конференция.

Монахини продавали сирачета за секс

Сумата няма да е обезщетение, заяви председателят на конференцията монсеньор Ерик дьо Мулен-Бофор, след края на пленарната асамблея на епископалната конференция.

По време на сесията бяха приети 11 резолюции, сред които няколко в подкрепа на борбата с педофилията в църквата.

Епископите приеха и принципа за учредяване на ден за молитви в памет на жертвите на подобни престъпления, както иска Ватикана. Този ден ще се отбелязва в третия петък от великденските пости.

Обезщетения за непълнолетните лица, жертви на свещеници педофили

Католическите епископи решиха също така да създадат национален екип, който да изслушва жертвите на духовници педофили, и да бъде сформиран канонически наказателен съд.

Вижте и това видео от нашия архив:

Радина Лазарова
687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amya23

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­м­­о­­­я­­­т­­а­ ­т­­и­­­й­н­­­ ­­п­­­у­­­т­­к­­а­­ ­­­-­­­ ­W­­­W­W­.­­­B­­­G­1­7­­­.­C­­L­U­B­

Добави коментар

Водещи новини