Президентът на Словакия прие оставките на нови двама министри

25 март 2021 13:26

Президентът на Словакия прие оставките на нови двама министри
© Getty Images/Guliver (архив)
190 1

Президентът на Словакия Зузана Чапутова прие днес оставките на външния министър и на министъра на образованието - Иван Корчок и Бранислав Грьолинг, напуснали постовете си на фона на правителствената криза в страната, която се задълбочи, след като Братислава купи дози от руската ваксина срещу КОВИД-19 "Спутник V". Церемонията бе излъчена от местни телевизии, предаде ТАСС.

Чапутова благодари на министрите за извършената работа. Тя отбеляза специално, че Корчок активно е противодействал срещу опитите за чуждестранна намеса във вътрешните работи на Словакия и съществено е укрепил позицията на страната като членка на западната общност.

Нови министерски оставки на фона на правителствената криза в Словакия

Корчок и Грьолинг представляваха в кабинета на премиера Игор Матович либералната партия "Свобода и солидарност" (СиС), която настоява за оставка на министър-председателя. "СиС вече не е представена в правителството", подчерта Чапутова.

По-рано лидерът на тази партия и министър на икономиката Рихард Сулик също напусна кабинета, както и министрите на правосъдието, на труда и на здравеопазването.

Външното министерство на Словакия временно ще бъде оглавено от министъра на отбраната Ярослав Над, съобщи Иван Корчок.

Той изтъкна, че страната няма да промени своята  външнополитическа линия и ще се ориентира към западните си партньори, цитира БТА.

Радина Лазарова
190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Michelea19

2021.04.10 | 03:54

1
­В­­­и­ж­­т­е­­­ ­м­­­о­я­т­­а­ ­т­и­­й­н­ ­­­п­­­у­­т­к­а­­ ­-­­­ ­­W­­W­W­­.­­­B­­G­­1­­­7­.­C­L­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини