Франция: ЕС ще одобри санкции срещу Мианма следващата седмица

  • 16 март 2021 20:56

  • 579
  • 2
Франция: ЕС ще одобри санкции срещу Мианма следващата седмица
© gettyimages

Европейският съюз ще одобри следващата седмица санкции срещу хората, стоящи зад преврата в Мианма, заяви днес френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от БТА.

Наказателните мерки ще бъдат одобрени на срещата на външните министри на страните от ЕС в понеделник, уточни Льо Дриан. Според него тези санкции ще прекратят напълно икономическата подкрепа на съюза за Мианма и ще засегнат икономическите интереси на замесените в преврата.

Най-малко 17 убити при протести в Мианма днес

Днес в Мианма, десетки убити при протести срещу военния преврат в Мианма бяха погребани, на фона на нови демонстрации. Най-малко един човек беше застрелян. Политическата и икономическа криза, предизвикана от извършения на 1 февруари преврат срещу избраното цивилно правителство, де факто ръководено от Аун Сан Су Чжи, може да доведе бедните в Мианма до глад, защото цените на храната и горивото нарастват, предупреди ООН.

Вчера силите за сигурност застреляха най-малко 20 души, а в неделя бяха убити 74, много от които в предградие на Янгон, където бяха подпалени финансирани с китайски пари заводи. Днес крематориумът в Янгон съобщил за 31 погребения, съобщи опечален на една от церемониите.

Стотици младежи отидоха на погребението на убит в неделя студент по медицина.

"Оставете ги да ме убият сега, нека ме убият вместо сина ми, защото не мога повече", заявява майката на жертвата на видеоклип, публикуван във Фейсбук. Опечалените, сред които много състуденти на убития, скандираха в бели престилки: "Нашата революция трябва да успее!"

От началото на протестите срещу преврата на 1 февруари са били убити най-малко 184 души, по данни на активисти.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви, че е ужасен от ескалацията на насилието в Мианма, и призова международната общност да помогне за слагане на край на репресиите. САЩ също порицаха кръвопролитията. "Армията (в Мианма) се опита да промени резултатите от демократични избори и репресира брутално мирни протестиращи", заяви държавният секретар Антъни Блинкън на пресконференция в Токио.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
579 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pamelaa22

2021.04.10 | 03:55

2
­­В­­и­­ж­­т­­е­­ ­­м­о­­­я­т­а­ ­­т­­и­­­й­­н­ ­п­у­­­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­W­­W­W­­­.­B­­G­­­1­­7­.­C­L­­­U­­­B­­
ДА СПРЕМ ЛЪЖИТЕ И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ

2021.03.16 | 22:02

1
АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ ЕВРОПА КАКВАТО Е НАПРАВИХА ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ГЕРБ И СДС И ДПС И БСП ГЛАСУВАТЕ СЪС № 17 НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕКА ЧЛЕНЪТ НА БКП Б.БОРИСОВ ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ БЪДЕТЕ СМЕЛИ

Добави коментар

Водещи новини