Консерваторите на Меркел с поражение на изборите за два регионални парламента

  • 15 март 2021 07:29

  • 1558
  • 4
Консерваторите на Меркел с поражение на изборите за два регионални парламента
© Getty Images/Guliver (архив)

Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се понесе исторически загуби в състоялите се вчера ключови избори в две провинции, смятани за референдуми за това как страната се справя с коронавирусната криза, предаде ДПА.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 24,1 на сто, сочат предварителните резултати след преброяване на всички бюлетини, а в съседната Райнланд-Пфалц също отбеляза спад - за партията са гласували 27,7 процента от избирателите.

Регионални избори в две провинции в Германия - важен тест за християндемократите

Това е най-лошото представяне на ХДС и в двете провинции, цитира БТА.

Това е не е добра изборна вечер за ХДС, призна генералният секретар на партия Паул Цимяк, който обясни, че лошите резултати на партията му се дължат на скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на кризата, предизвикана от епидемията. "Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати" създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви той.

Вчерашното гласуване ще се отрази и на избора на наследник на Меркел на кацлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен.

Резултатите в Баден-Вюртемберг, където с 32,6 на сто побеждават Зелените, осигуряват трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията. Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС. Там се намират централите на някои от най-големите германски корпорации - Мерцедес Бенц, Хуго Бос, Роберт Бош и Порше.

Пандемията предизвика спад в рейтинга на партията на Меркел

В Райнланд-Пфалц, както се очакваше, побеждават социалдемократите, които получават 35,7 на сто от гласовете.

Вижте и това видео от нашия архив:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1558 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Stephaniea23

2021.04.10 | 03:55

4
­В­­­и­­­ж­­т­е­ ­м­­­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­­т­и­­­й­н­­­ ­­п­­­у­т­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­­.­­­B­­G­­1­7­­.­­C­­­L­U­­B­­­
Режим

2021.03.15 | 08:29

3
Озверял посткомунистически бабишкер е.а майката на една силна и обединена Европа.

2021.03.15 | 08:16

2
В животинския свят алфа-мъжкарите павиани бият и убиват останалите безнаказано, но когато прояват слабост, бета-павианите ги убиват. Щази-психопатите превърнаха Германия в такъв маймунарник и на мингрантофилката с трепереща ръка и предстои ликвидация. Сама си я проси.

2021.03.15 | 08:10

1
Щази-психопатката държи властта с всичка сила, за за не дойдат "нацистите", нищо че самата тя е 200 пъти по-вредна. Cтaрица без деца казва как германците да си живеят живота и да подскачат под нейни команди. Крайно време е да я изгонят с павета.

Добави коментар

Водещи новини