Разтуриха крайнодясна групировка във Франция

03 март 2021 17:00

Разтуриха крайнодясна групировка във Франция
© Getty (архив)
1702 2

Във Франция днес беше разпусната крайнодясната групировка "Женерасион идантитер" (ЖИ) (Поколение на идентичността), съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес.

Тази групировка "подбужда към омраза и насилие", аргументира той решението, което обяви в публикация в Туитър.

Русия: Закопчахме украински неонацисти

"Това сдружение и някои от активистите му трябва да се възприемат като държащи реч на омразата, подбуждаща дискриминация или насилие към хора заради техния произход, раса и вероизповедание", а поради "своята форма и организация от военен тип може да се разглежда като частна милиция", написа още Дарманен.

Процедурата беше започната в средата на миналия месец от вътрешния министър с изпращането на изложение с аргументи до ЖИ, която имаше срок да отговори до 24 февруари.

В заповедта за разпускане се споменават и "връзките с крайнодесни групировки, от които ЖИ получава логистична подкрепа и които защитават идеология, призоваваща към дискриминация, насилие или омраза в името на расови или супремасистки теории".

Отбелязва се, че групировката е получавала дарения от Брентън Тарант - австралийският бял супремасист, който през март 2019 г. уби 51 души при терористични атаки срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

1702 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Kellya18

2021.04.10 | 03:57

91786
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­ ­м­­о­­я­т­­­а­ ­т­и­й­­н­ ­п­­­у­­­т­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­W­W­W­.­­­B­G­1­7­­­.­­­C­L­­U­­B­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.03 | 18:24

28175
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14

Добави коментар

Водещи новини