ЕК ще разследва Германия за възможно нарушаване на правилата за държавна помощ

02 март 2021 15:25

ЕК ще разследва Германия за възможно нарушаване на правилата за държавна помощ
© Getty Images/Guliver
340 1

Европейската комисия обяви във вторник, че започва разследване на обезщетението, предоставено на електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, от германското правителство за поетапно им спиране по-рано от предвиденото.

Комисията изрази съмнения, че компенсационната мярка, при която енергийните компании RWE и LEAG ще получат общо 4,35 млрд. евро, е в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ.

"Поетапното премахване на електроцентралите, захранвани с лигнитни въглища, допринася за прехода към климатично неутрална икономика, в съответствие с целите на европейския Зелен договор. В това отношение нашата роля е да защитим конкуренцията, като гарантираме, че компенсацията, отпусната на операторите на инсталациите за поетапно премахване по-рано от предвиденото са сведени до необходимия минимум. Информацията, с която разполагаме в момента, не ни позволява да потвърдим това със сигурност и сега ще разследваме това допълнително", каза изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер, цитирана от БНР.

Спад на германския износ за Великобритания с 30% след официалния Брекзит

Novini.bg
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Daniellea19

2021.04.10 | 03:57

91889
­­В­и­­­ж­­­т­е­­ ­м­­о­­­я­т­­­а­­ ­­т­­­и­­й­­н­­­ ­­­п­у­т­­­к­а­ ­­-­­­ ­­W­­W­­W­­.­B­­­G­­1­­­7­.­­­C­­L­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини