Мария Габриел разговаря с министрите на науката и висшето образование на държавите от ЕС

26 февруари 2021 18:56

Мария Габриел разговаря с министрите на науката и висшето образование на държавите от ЕС
© Булфото/Архив
412 7

Взаимодействията между новия механизъм за възстановяване и устойчивост и програма „Хоризонт Европа“ разисква днес българският еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова с министрите на науката и висшето образование на държавите членки, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

„Механизмът за възстановяване и устойчивост ще има значителна роля за стимулиране на инвестициите в наука и иновации. Националните планове за възстановяване и устойчивост могат да включват голяма палитра от действия, които могат да допринесат и за реализация на стратегическите цели на Европейското научноизследователско пространство (ЕНИП). Сега предизвикателството е да бъдат заложени максимален брой действия, чрез които науката и иновациите дават ключов принос за напредък в стратегически икономически области. Взаимодействия и транснационално сътрудничество могат да допринесат за всяка една от четирите стратегически цели на ЕНИП“, заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Мария Габриел: Разчитаме на науката и в борбата с новите варианти на коронавируса

Тя изтъкна, че за постигане на първата цел за „стратегическо приоритизиране на инвестициите“, освен подкрепа за националния капацитет, е важно проектите да стимулират частните инвестиции и дават възможности за сътрудничество между няколко държави. Партньорствата по програма „Хоризонт Европа“ и мисиите са добро средство за това. В изпълнение на целта „Подобряване на достъпа до високи постижения“ е важно да се извършат структурни реформи за преодоляване на фрагментираността на научната база и повишаване на иновационния капацитет във всички държави и региони в ЕС.

„Знаем колко важно е резултатите от науката и иновациите да носят икономическа стойност. Добър пример, който би могъл да бъде включен в националните  планове, е да се инвестира в малки и средни предприятия и стартъпи, които са получили „печати за високи постижения“ от Европейския съвет по иновациите. Действията в тази област могат да включват финансова помощ, свързана с развитието на иновациите от малките и средни предприятия и тяхното реализиране на пазара. Това е и една от новите цели на ЕНИП за тясно сътрудничество между академичния свят и индустрията“, коментира още Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Мария Габриел: Феноменът "изтичане на мозъци" трябва да се превърне в "мобилност на талантите"

Българския еврокомисар обърна внимание и на целта за „задълбочаване на ЕНИП“ чрез  включване на инициативи за подобряване на достъпа до резултатите от научните изследвания чрез Европейския облак за отворена наука.

„Взаимодействията между „Хоризонт Европа“ и механизъма за възстановяване и устойчивост са уникална възможност за демонстрация на стратегическата важност на науката и иновациите. Мисиите по програма „Хоризонт Европа“, партньорства, „печатите за високи постижения“, взаимодействията с програмата Мария-Склодовска Кюри и Европейския институт за иновации и технологии дават широк набор от възможности. На разположение на държавите членки сме, за да може възможностите за финансиране и контактите между тях в рамките на транснационални проекти да бъдат максимално полезни в националните планове. Изправени пред настоящата криза и бъдещите предизвикателства, с помощта на стратегически инвестиции в наука и иновации, можем да си дадем повече шанс за една по-устойчива, по-екологична и приобщаваща Европа“, заключи Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Novini.bg
412 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Kimberlya22

2021.04.10 | 03:57

7
­В­­и­­ж­­т­е­­ ­­­м­о­­­я­­т­­а­­­ ­­т­и­й­­н­ ­п­­­у­­т­­к­­а­ ­-­­­ ­W­W­­W­­­.­­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­L­­U­­B­­

2021.02.27 | 01:10

6
Оле божеееее!
Бащата на грубият секс

2021.02.26 | 23:48

5
Вайй ,вайй Герберските жени . Какви са тия мутанти другари . Какви са тия селски Твари.

2021.02.26 | 22:55

4
тъпа ,грозна и противна както отвътре ,така и отвън
нина

2021.02.26 | 22:14

3
Маро, стига се развява по телевизиите. Не сте си плащали входните такси за асансьора и чистачката от миналата година.

2021.02.26 | 21:25

2
Тая има егати несмисленото съществуване

2021.02.26 | 19:21

1
Тъпото разговаряло с умните,не че са толкова умни ама то пред нея са си направо гении.

Добави коментар

Водещи новини