Мария Габриел: Опитът на водещите европейски компании е ключов за постигане на технологичен суверенитет и лидерство на Европа в иновациите

  • 30 март 2021 17:51

  • 520
  • 6
Мария Габриел: Опитът на водещите европейски компании е ключов за постигане на технологичен суверенитет и лидерство на Европа в иновациите
© Представителство на ЕК в България

По инициатива на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова днес се състоя онлайн среща с основателите и изпълнителните директори на 35 водещи европейски компании - „еднорози“ (предприятия с оценка на стойност над 1 милиард щатски долара) от всяка една от държавите членки. Сред присъстващите компании бяха Bitpanda, Blablacar, Cabify, Zalando, Booking, FacilityLive, Skeleton, Rimac Automobile, GenePlanet, GTMHub и др. Целта на срещата бе компаниите да споделят опита и предизвикателствата пред тях с цел превръщането на Европа в лидер в иновациите. Корпоративното сътрудничество, подкрепата на талантите и инвестициите в образование, насърчаване на предприемачеството сред жените и преодоляване на разделението в областта на иновациите бяха теми от общ интерес, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

“Очертава се да работим в четири важни посоки. Всяка от тях дава отговори на предизвикателства, пред които са изправени Европа, нейните региони и граждани. Това са екологичния преход, технологичния суверенитет, Европа лидер в пробивните технологии и преодоляване на различията по отношение на иновациите в различните държави-членки на ЕС. Радвам се, че днешната среща потвърди споделената визия за общи действия между еднорозите в Европа за даване на решения за тези предизвикателства”, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

В дискусията бе подчертано, че интегрирана европейска иновационна екосистема, която ще създаде подходящите условия за разрастване на европейските дружества в технологични шампиони е ключова. Необходими са подходящи мерки за улесняване на достъпа до капитал, за преодоляване на фрагментираността на регионалните иновационни екосистеми, за инвестиции в и привличане на таланти.

В последвалата втора част на срещата Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова наблегна на необходимостта от идентифициране на вече съществуващите инициативи, налични инструменти и добри практики. Бе обърнато внимание на развитието на уменията и привличането на таланти чрез мерките заложени е инициативата за изграждане на Европейското образователно пространство.

Мария Габриел: Достъпност, нови технологии и подкрепа за всички възрастови групи са водещи в програма "Еразъм+"

„Днешната дискусия е с потенциал да се превърне в начало на процес - на съвместно създаване на европейска иновационна екосистема, която се реализира с конкретни инициативи и общи действия. Затова трябва ясно да разграничим краткосрочните от средносрочните и дългосрочните мерки. Необходимо е в кратък срок да се направи картографиране на вече съществуващите инструменти и добри практики в Европа. Трябва да осигурим и синергии между програмите и инициативите с които разполагаме, като Европейския иновационен съвет и Европейския съвет за иновации и технологии, фондовете на кохезионната политика и инициативите на Европейското образователно пространство“, коментира още Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

В заключение, българският еврокомисар прикани изпълнителните директори да представят резултатите от съвместната си работа на предстоящите Европейски дни на научните изследвания и иновациите на 23-24 юни.

Последвайте канала на

Novini.bg
520 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.03.30 | 18:00

1
Некадърната гоцеделчевска патица отново с безмислени екшъни. Да свърши работа? Йок. Да се пиари и да живее в евтино общинско жилище в София - винаги първа.

2021.04.14 | 18:02

6
Еми, гейбераска
Reginaa21

2021.04.10 | 03:53

5
­­В­и­­ж­т­­е­­­ ­­­м­­­о­­я­­т­­­а­ ­­­т­и­­­й­­­н­ ­­­п­у­­т­к­­а­ ­­­-­ ­­­W­­­W­­­W­­­.­­­B­G­­1­­7­­­.­­­C­­L­U­B­­
Gerbeerast

2021.03.31 | 03:26

4
долна, продажна пионка, заровихте нацията! Не те ли е срам жираф такъв? Сатанисти с
Gerbeerast

2021.03.31 | 03:26

3
долна, продажна пионка, заровихте нацията! Не те ли е срам жираф такъв? Сатанисти с
Gerbeerast

2021.03.31 | 03:26

2
долна, продажна пионка, заровихте нацията! Не те ли е срам жираф такъв? Сатанисти с

Добави коментар

Водещи новини