Бившият крал Хуан Карлос е превел милиони евро на испанските данъчни власти

  • 26 февруари 2021 14:29

  • 652
  • 1
Бившият крал Хуан Карлос е превел милиони евро на испанските данъчни власти
© Getty images

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който живее в изгнание в Абу Даби и е обект на няколко съдебни разследвания в родината си, е изплатил близо 4,4 милиона евро на испанските данъчни служби, за да уреди положението си, предаде Франс прес, като се позова на негов адвокат.

В съобщението се казва, че по този начин Хуан Карлос е покрил задължения, възлизащи на 4 395 901 96 евро и произтичащи от пътувания с частен самолет, финансирани от базирана в Лихтенщайн фондация, собственост на един от далечните му братовчеди.

За втори път Хуан Карлос урежда свои задължения към данъчните власти. През декември той плати близо 680 000 евро във връзка с антикорупционно разследване, касаещо използването от бившия крал на кредитни карти, свързани с банкови сметки на името на мексикански предприемач и на офицер от испанските военновъздушни сили. Разследващите се опитват да установят дали Хуан Карлос е използвал други хора, за да плащат от негово име с цел пране на пари след 2014 г., когато той абдикира и остана без съдебен имунитет, предаде БТА.

В Испания преименуват улици, кръстени на Хуан Карлос

Хуан Карлос замина през август за Абу Даби, след като в Испания неясният произход на богатството му започна да поражда все повече подозрения. Срещу него се водят общо три разследвания. Освен гореспоменатия случай, испанското правосъдие проучва дали бившият крал е прибрал комисиона по търг за възлагане на обществена поръчка за изграждане на високоскоростна линия в Саудитска Арабия през 2011 г. Третото разследване касае свързани с Хуан Карлос фирми, базирани в данъчни убежища.

Novini.bg
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jodia22

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­­­ж­т­­е­­­ ­­м­о­­я­­т­­­а­­ ­­т­­и­­й­­­н­­ ­­п­­­у­т­­к­­а­­­ ­-­­ ­W­­­W­­W­­­.­B­­G­­­1­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини