Франция разследва теч на 500 000 здравни картони

  • 26 февруари 2021 10:54

  • 281
  • 1
Франция разследва теч на 500 000 здравни картони
© Pixabay

Френските власти разследват предполагаемо киберпрестъпление с мащабни размери, предаде АФП. Става въпрос за изтичането на медицински данни на близо половин милион души, сред които ХИВ статус на гинекологични проблеми.

Изтичането на данни е разкрито първо от блога за киберсигурност Zataz. Документът е бил публикуван в Telegram в група, често използвана за незаконна търговия с откраднати бази данни. По-късно вече е свободно достъпен в мрежата, пише "Монитор".

Файлът съдържа 491 840 имена на пациенти, заедно с всичките им лични данни и предписаните им лекарства. Парижката прокуратура, отговаряща за разследването на киберпрестъпността, заяви, че е започнала разследване на теча в сряда. Болниците, лабораториите и медицинските уебсайтове са все по-честа цел на кибератаките.

Припомняме, че по-рано през февруари, Агенцията за киберсигурност на Франция ANSSI съобщава за проникване в "няколко френски организации". Атаките са свързвани с руска хакерска група, която се смята, че стои зад най-големите кибернападения през последните години. Агенцията обясни, че е установила проникване на хакери, които са свързани с Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Русия. Руските хакери са компрометирали френската софтуерна компания Centreon, за да инсталират два зловредни софтуера в мрежите на клиентите си.

Сред клиентите на компанията са Airbus, Air France, Thales, ArcelorMittal, Électricité de France и Orange. Не е ясно колко компании и кои организации са засегнати от хакерското проникване. От ANSSI отбелязват ще, че кампанията е подобна като предишни, свързани със Sandworm. Хакерската група Sandworm е свързвана с руското военно разузнаване.

Президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на по-рано този месец обяви програма на стойност 1 милиард евро за борба с киберпрестъпността, включително и за престъпления в медицинския сектор.

Последвайте канала на

Novini.bg
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kelseya18

2021.04.10 | 03:57

1
­В­­­и­­­ж­т­е­­­ ­­­м­о­­­я­­­т­­а­­ ­­т­­и­­й­­н­ ­­­п­­­у­­­т­­к­­а­­ ­­-­ ­­W­­­W­W­.­­­B­G­1­­­7­­.­­­C­­­L­­­U­B­­­

Добави коментар

Водещи новини