Нидерландия запазва нощния полицейски час до 15 март

  • 24 февруари 2021 07:12

  • 119
  • 1
Нидерландия запазва нощния полицейски час до 15 март
© Getty Images/Guliver (архив)

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи на пресконференция днес, че срокът на въведения на 23 януари нощен полицейски час се удължава до 15 март, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

На 8 март правителството ще съобщи дали тази мярка за борба с коронавируса, ще остане в сила и след 15 март, предаде БТА.

Вечерният час в Нидерландия остава

Нощният час действа от 21 ч. до 4,30 ч. и веднъж вече беше удължен - до 2 март. Такъв режим в Нидерландия не е имало от Втората световна война насам, припомня АФП.

На 15 март в Нидерландия започва тридневно гласуване на парламентарни избори. Властите решиха тази година вотът да се състои в три дни, до 17 март, за да се ограничат здравните рискове. Изборните бюра ще бъдат отворени до 21 часа.

"Засега все още се намираме в изключително трудна фаза", каза Рюте, допълвайки, че според експерти трета вълна е неизбежна. "Числата отново растат. Това е реалност, която трябва да приемем", отбеляза той, изтъквайки безпокойството, свързано с британския вариант на вируса.

Нидерландия наваксва изоставането си във ваксинацията

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия са се увеличили с почти 19 процента за последната седмица, а повече хора са били тествани, заяви днес националният здравен институт, цитиран от Асошиейтед прес.

Делът на положителните тестове е намалял от 11,5 на 9,8 процента при сегашното разпространение на вируса, което институтът определи като "трета вълна".

Смята се, че карантинните мерки от 23 януари са довели до намаляване на заразяванията с 10 процента, заяви институтът.

Нидерландски съд: Правителството да отмени полицейския час

"Тъй като мнозинството от населението още не е ваксинирано, е много важно да се предотвратят заразяванията колкото се може повече и тази трета вълна да бъде задържана на колкото се може по-ниско ниво", каза институтът.

Според него "това е възможно само ако евентуалното разхлабване (на карантинните мерки) се прави много предпазливо и постепенно".
Изявлението беше направено преди пресконференцията на премиера, на която той обяви постепенно смекчаване на някои ограничения, включително връщане на гимназистите в училище за по няколко часа на седмица и отварянето на някои обекти като фризьорските салони.

Рюте обаче каза, че засега магазините, които не са от първостепенно значение, баровете, ресторантите и други обекти като кината, остават затворени.

В Нидерландия са потвърдени над 15 300 смъртни случая от КОВИД-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Candacea18

2021.04.10 | 03:58

1
­­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­м­­­о­­­я­­­т­а­­ ­­т­­­и­й­­­н­ ­­­п­у­т­­к­а­­­ ­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­­.­­­B­­G­­­1­­7­.­C­­L­U­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини