Нидерландия наваксва изоставането си във ваксинацията

  • 18 февруари 2021 13:33

  • 56
  • 1
 Нидерландия наваксва изоставането си във ваксинацията
© Getty (архив)

Въпреки че е богата държава, славеща се с ефективността си, Нидерландия изостава в европейската ваксинационна класация, като кампанията ѝ за ваксиниране се натъква на трудности, дължащи се на лошо планиране и на консервативна стратегия, в съответствие с която над 40 процента от ваксините, с които разполага, бяха складирани, а не поставени на хората, коментира Ройтес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Нидерландия започна ваксинационната си кампания чак на 6 януари, последна от всички държави в Европейския съюз. Нидерландските власти погрешно предположиха, че за първата ваксина, която ще е достъпна, няма да има нужда от дълбоко замразяване в процеса по доставяне и реагираха бавно, когато стана ясно, че има такава необходимост.

Нидерландия поръча 85 милиона дози от осем производители на ваксини и сега си е поставила за цел да гарантира ваксини за цялото си население от 17 милиона души до края на септември.

Досега обаче само 3,6 процента от населението са получили поне по една доза от ваксината, като в рамките на ЕС Нидерландия изпреварва по този показател само Латвия, Хърватия и България, по данни на базираната в Оксфорд организация "Светът ни в данни".

Данните от Нидерландския институт за обществено здраве сочат, че процентът всъщност е около 4,6, като се вземат предвид ваксинациите в домовете за грижи, но дори и при това положение е по-нисък от средната за ЕС стойност от пет процента.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Нидерландия е втората най-бавна страна по поставяне на ваксини в ЕС, като е използвала само 28,5 процента от ваксините, получени от нея на 29 януари.

Скопие подписа договор за ваксини със "Синофарм"

"В един момент имаше 400 хиляди складирани ваксини, които просто си седяха", казва здравният консултант Херман ван дер Вайде, който ръководи нидерландската ваксинационна кампания срещу свински грип през 2009 г.

Темпото обаче бе ускорено. След като ЕС одобри няколко ваксини и след като бе сложен край на политиката на запасяване, складираните дози намаляха, като според нидерландските власти към 14 февруари са били поставени 57 процента от над единия милион дози, получени от Нидерландия.

Предизвикателства


Трудността с преброяването на ваксинациите извежда на преден план предизвикателствата, с които се сблъсква нидерландското правителство в борбата с COVID-19 в навечерието на изборите на 17 март, като се започне от проблеми в сферата на информационните технологии и се стигне до сериозното правно поражение, изразяващо се в решението на съд да отмени въведения от правителството вечерен час.

Министри прекараха часове в даване на отговори на въпроси в парламента, но оцеляха при вотове на недоверие.

В отговор на критиките, че действа твърде бавно, Нидерландският институт за обществено здраве започна миналия месец да публикува приблизителни данни за направените ваксинации в домовете за грижи, за които се смята, че са съобщили за по-малко ваксинации заради проблеми в сферата на информационните технологии.

По този начин броят на поставените дози за една нощ стана над сто хиляди, но на следващия ден бе коригиран, защото се оказа, че 17 550 дози са били преброени два пъти. Говорителят на здравното министерство Марсел ван Беусеком заяви, че системата за регистриране на ваксинациите в домовете за грижи трябва да бъде коригирана през идните седмици.

Общият ваксинационен процент в Нидерландия, която регистрира над един милион случаи на заразяване и близо 15 хиляди смъртни случая, е нисък в сравнение с Израел (78 процента), Великобритания (24 процента) и Дания (7 процента), става ясно от данни на "Светът ни в данни", в които се включва само броят на потвърдените ваксинации в Нидерландия, за да бъдат сравнявани с тези от други страни.

Нидерландските експерти по ваксинирането изтъкват логистичните грешки, слабото лидерство и децентрализираната здравна система, която не разполага с необходимите средства за борба с такава голяма криза.

Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу COVID-19 от Китай

"Мисля, че това е най-сериозният въпрос", казва Ян Франсо, професор по логистика в Тилбургския университет и съветник на Нидерландския институт за обществено здраве, който ръководи ваксинационната кампания.

Нидерландската здравна система обикновено работи добре, "но когато има пандемия, това не е задължително най-добрата система. В нея липсва централно ръководство", изтъква Франсо.
Ван Бойсеком защити стратегията институтът за обществено здраве, а не независими експерти по логистика, да ръководи ваксинационната кампания, като отхвърли критиките, че това възпрепятства раздаването на ваксините.

Говорителката на института за обществено здраве Шарлоте Ментен заяви, че това е изборът на министерството.

"Министърът е сериозно ангажиран с прилагането и направените избори", каза още Ван Беусеком.

Промените в реда на поставяне на ваксините означават, че някои здравни работници чакат повече за ваксинация.

Берт де Хаас от Федерацията на нидерландските синдикати заяви, че за хората, които предоставят грижи, независимо дали в домове за възрастни хора или за хора с увреждания, е невъзможно да спазват дистанция при къпането, почистването и преобличането на клиентите и така всички са изложени на риск. Той изтъкна, че всички служители, полагащи грижи, трябва да са с приоритет при ваксинирането.

На Тим ван дер Хам, който се грижи за клиенти с умствени увреждания, е била обещана ваксина през януари, но той все още чака. "Когато си в защитния си костюм, но клиентът вече не съзнава нищо и се вкопчва в теб и поврежда защитното облекло, това е много страшно. Не можем да затворим дома си за полагане на грижи. Не можем просто да кажем "ще се видим след месец". Клиентите имат нужда от 24-часова грижа в денонощието", заяви той.

Желанието за работа в съществуващите здравни структури, погрешният залог на ваксината на "Астра Зенека" и колебанията при промяната на плановете доведоха до късен и бавен старт на кампанията.

"Не проявихме достатъчно умение за адаптиране към промените", заяви миналия месец в парламента здравният министър Хуго де Йонге.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
56 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Carriea19

2021.04.10 | 03:58

1
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­ ­м­о­­я­­­т­­а­­­ ­­­т­и­й­н­ ­­­п­у­­­т­­­к­­­а­ ­­-­­ ­­­W­W­­­W­­.­­B­G­­1­7­­­.­­­C­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини