Германия защити ограниченията по границите заради COVID-19

23 февруари 2021 13:07

Германия защити ограниченията по границите заради COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)
537 0

Германски министър защити ограниченията по границите на страната му, въведени наскоро като мярка срещу разпространението на по-заразните разновидности на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20651

"Тези ограничения очевидно поставят под огромно напрежение пограничните региони, ежедневно пътуващите до работните си места хора, превозите на стоки и общия пазар, но предпазването на нашите граждани е от първостепенно значение", заяви германският министър на европейските въпроси Михаел Рот, преди да се срещне днес с колегите си от Евросъюза.

Той обаче посочи, че Германия се опитва да избегне въвеждането и по границата с Франция на рестрикции, подобни на тези по границите с Чехия и Австрия.

Германия е в тясна връзка с френските власти, за да осигури съгласуваност на въвежданите по границата ограничения, каза Рот. Той добави, че засега в страната му не е установено разпространение на новите разновидности на вируса, което да е дошло от Франция за разлика от случая с Чехия.

Европейската комисия поиска обяснения от Германия за затварянето на границите с Чехия и Австрия заради COVID-19, предаде ДПА.

"Смятаме, че основателно преследваната от Германия цел - опазването на общественото здраве в условията на пандемия - може да бъде постигната и с нетолкова рестриктивни мерки", се казва в писмо на ЕК до германския постоянен представител в Евросъюза.

В писмото, което е с вчерашна дата и е видяно от ДПА, се дава 10-дневен срок на Германия да отговори.

На теория спорът може да доведе до съдебни действия срещу държавата членка, макар че в условията на пандемията от COVID-19 това се смята за малко вероятно.

Германия удължава забраните за влизане в страната

Подобни писма са изпратени и до Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, които също въведоха ограничения по границите си, посрещнати с неодобрение от Брюксел.

Днес по искане на комисията европейските министри на държавите членки се събират да обсъдят именно въпроса за ограничителните мерки по границите.

На 14 февруари Чехия, Словакия и австрийската провинция Тирол бяха поставени в списъка на Германия с места с притеснително разпространение на новите разновидности на вируса. Това доведе до почти пълна забрана за влизане на германска територия на хора, идващи от тези страни, с малки изключения като например шофьорите на камиони.

В последно време тези мерки причиниха транспортен хаос по магистралите в Чехия, които водят към границата с Германия, тъй като властите срещаха трудности да проверяват дали всички водачи на тежкотоварни автомобили разполагат с необходимото удостоверение за тест за коронавирус. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер преди това отхвърли критиките на комисията.

Брюксел настоява държавите членки да се придържат към рамката за пътуванията в Общността, договорена само преди седмици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20651

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
537 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар