Марио Драги започна последната серия от консултации за съставяне на правителство

  • 08 февруари 2021 16:50

  • 280
  • 1
Марио Драги започна последната серия от консултации за съставяне на правителство
© Getty images

Бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги започна днес последната серия от консултации за съставяне на правителство, докато Италия, тежко пострадала от COVID-19, навлезе в третата седмица на политическа криза, предаде Франс прес.

До края на седмицата Драги трябва да събере мнозинство в парламента, преди да положи клетва като министър-председател. Парадоксално е, че внезапното желание на Лигата - крайнодясната евроскептична партия на Матео Салвини, да подкрепи проевропееца Драги, усложнява сформирането на правителствена коалиция, информира БТА.

Всъщност Лигата е в обтегнати отношения както с Движението 5 звезди", така и с левоцентристката Демократическа партия - двете други ключови партии, които трябва да подкрепят новото правителство. Правителството в оставка на Джузепе Конте, принудено да се оттегли в края на януари, се занимава с текущите дела.

Марио Драги се радва на подкрепа

Миналата седмица президентът Серджо Матарела, който е арбитър в случай на политическа криза, призова "Супер Марио" Драги да формира правителство на националното единство. То трябва да може да се справи с провокираните от пандемията здравна и икономическа криза, отнели живота на над 90 000 италианци и хвърлили страната в най-тежката рецесия от края на Втората световна война.

Днес Драги се среща с малките партии, преди утрешната му среща с "5 звезди", Демократическата партия и Лигата. Един от ключовите въпроси е до каква степен кабинетът на Драги трябва да включва технократи или политически фигури.

Предоставянето на министерски постове на политици може да засили лоялността им към правителството, но също така има риск да възобнови сблъсъците между партиите, отговорни за падането на кабинета на Конте. Понастоящем Драги може да се радва на много широка парламентарна подкрепа - от ляво до крайнодясно. Засега само крайнодесните "Италиански братя" са заявили, че не го подкрепят.

Марио Драги - спасителят на Италия?

Миналата събота Салвини изтъкна пристигането от ЕС на над 200 милиарда евро за икономически стимули като една от причините за влизане в правителството. Предпочитам да съм в стаята, където се решава дали тези пари са добре или зле използвани, вместо да съм външен наблюдател, обясни Салвини.

Очаква се в сряда Драги да докладва на Матарела доколко е осъществимо съставянето на правителство. След това той трябва да представи списък с министри, а после да положи клетва, теоретично - до петък. Новото правителство ще започне да работи на пълни обороти след вота на доверие в двете камари на парламента, където Драги ще представи програмата си. 

Последвайте канала на

Novini.bg
280 1

Коментари 1

Добави коментар
Teresaa18

2021.04.10 | 04:00

1
­­­В­­­и­­ж­­­т­­е­ ­­­м­­­о­­я­т­­­а­­­ ­­т­и­­й­­н­­­ ­­­п­у­­т­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­W­W­­.­­B­­G­­­1­­­7­­­.­­­C­­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини