Председателят на ЕК отново отхвърли критиките относно ваксинационната стратегия на ЕС

  • 06 февруари 2021 19:42

  • 995
  • 4
Председателят на ЕК отново отхвърли критиките относно ваксинационната стратегия на ЕС
© Getty (архив)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново отхвърли критиките, че ЕС прекалено се е забавил със сключването на договорите с фармацевтичните компании за предварителни поръчки на ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Трудностите в доставката на ваксини в Европа са свързани с това, че има световен недостиг на важни елементи, които влизат в състава на ваксините, каза Фон дер Лайен в статия в германското издание "Франкфуртер алгемайне зонтагцайтунг".

Тя призна, че този проблем е болезнен заради големите очаквания на европейците и подчерта, че: "ако ние бяхме осъзнали рисковете, свързани с такова масово производство, щяхме да смекчим очакванията на хората за бърза ваксинация".

Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас

Фон дер Лайен каза, че ЕС ще бъде изправен със сигурност и пред нови проблеми заради появата на варианти на вируса. "Ние сме обезпокоени относно тези мутации", каза тя и допълни, че за щастие всичко показва досега, че ваксините са също ефикасни и срещу тези варианти.

"Ние трябва още от днес да се подготвим за сценарий, в който вирусът няма да може да бъде достатъчно унищожен с настоящите ваксини", предупреди председателката на ЕК. Тя увери, че Брюксел работи с индустрията и научния сектор, за да разработи, разреши и произведе ваксини срещу бъдещите варианти.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
995 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ashleya21

2021.04.10 | 04:00

4
­­­В­­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­­­м­­­о­я­­т­­а­­­ ­­т­­и­­­й­н­­ ­­­п­­у­т­­­к­­а­­ ­­-­­ ­W­­W­W­­.­­B­­G­­1­­­7­­.­C­­L­­U­­B­­­
еmo

2021.02.06 | 20:27

3
С една единствена дума е усойница ! - чакалите къдe са по- хуманни спрямо нея.
Къде се е видяло "европейската" номенклатура

2021.02.06 | 19:57

2
на "дясното" ЕНП да си признае, че се е накензала и се въргаля в купчинката тор? Тая сган крепи и мутренския кабинет у нас, това е дъното на Европа.

2021.02.06 | 19:53

1
Некадърността в кръгова отбрана

Добави коментар

Водещи новини