Репортерка, придружавала евродепутати, опитала да прехвърли мигранти в Хърватия

02 февруари 2021 16:34

Репортерка, придружавала евродепутати, опитала да прехвърли мигранти в Хърватия
© Getty Images/Guliver (архив)
1002 1

Италианска репортерка, която придружавала група италиански евродепутати на посещение хърватско-босненската граница, е участвала в опит за прехвърляне на няколко нелегални мигранти от Босна и Херцеговина в Хърватия, потвърди босненската гранична полиция за агенция Хина.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240

Репортерката била заловена на 30 януари от полицейски патрул от босненската страна на границата близо до село Босанска Бойна.

Граничната полиция потвърди, че тя имала разрешение за престой в Босна и Херцеговина. Журналистката настояла босненската гранична полиция да позволи на група нелегални мигранти да преминат през границата, за да видят евродепутатите как се отнася хърватската полиция с тях.

Три хиляди нелегални мигранти живеят без подслон в Босна и Херцеговина

Босненските власти отхвърлили искането и предупредили репортерката, че нарушава правилата за престой в гранична зона, като я подканили да се оттегли. Тя го направила, но след известно време се върнала в компанията на 11 нелегални мигранти от Афганистан, които били регистрирани в Босна и Херцеговина. Полицията не разрешила на мигрантите да минат границата и ги върнала в лагера във Велика Кладуша, откъдето били дошли, предаде БТА.

Говорител на босненската полиция каза, че се води разследване и не е изключено да бъдат повдигнати обвинения срещу репортерката.

В Босна скочиха на мигранти. Имаше и сблъсъци

Четирима италиански евродепутати, придружени от група репортери, миналата седмица посетили граничната зона между Хърватия и Босна и Херцеговина, за да проверят как хърватската полиция се отнася с нелегалните мигранти, опитващи се да пресекат границата. Хърватската полиция ги спряла, когато поискали да пресекат границата на място, където това е забранено.

Хърватският вътрешен министър Давор Божинович определи този инцидент като поредна провокация срещу хърватската полиция.

Откриха 2 замръзнали тела в планина в Хърватия

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че това е "политическа постановка", и подчерта, че никой няма право да нарушава законите.

"Четиримата евродепутати не бяха официална делегация. Официалните посещения се уреждат чрез Европейския парламент, но случаят не е такъв. Основно правило е да се спазват законите на страната, в която отивате", заяви Пленкович.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240
Радина Лазарова
1002 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.02.02 | 17:52

147982
Репортерката направо да иде в Африка.Там не просто ще я гушкат и eбaт, ами после и ще я разчленят. Другият вариант е да си купи вибратор и да се омъжи за него, защото "мъжете са нещастници".

Добави коментар

Водещи новини