ЕС очаква предложения от AstraZeneca за доставката на COVID ваксини

28 януари 2021 14:41

ЕС очаква предложения от AstraZeneca за доставката на COVID ваксини
© Getty images
263 1

Говорител на Европейската комисия заяви в четвъртък, че има готовност от страна на AstraZeneca plc да си сътрудничи с ЕС, за да реши проблемите, свързани с доставката на нейната коронавирусна ваксина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Изявлението е факт, след като британско-шведската компания получи критики за забавяне на производството, поставяйки под въпрос способността й да изпълнява ангажиментите си към съюза.

"Работата по това ще продължи. Ясно е, че компанията трябва да ни направи предложения за това как възнамерява да изпълни условията на договора. Затова ще изслушаме предложенията, които идват от AstraZeneca. Времето ще покаже какви точно могат да бъдат тези решения", каза говорителят на съюза.

Той добави, че въпросът е между блока и компанията, като изглежда по този начин изключи идеята за преговори с британското правителство.

ЕС може да съди "АстраЗенека" за нарушаване на договорите за доставки

По-рано днес вицепремиерът на Обединеното кралство Майкъл Гоув заяви, че няма да има прекъсване при доставката на коронавирусни ваксини, произведени от базираната във Великобритания  фармацевтична компания AstraZeneca, предаде БНР.

"Трябва да сме сигурни, че ще продължим с ефективното ускоряване на нашата програма за ваксинация. На това разчита графика на доставките, за който е постигнато съгласие. Това е първото и най-важно нещо", заяви Гоув.

Той обаче добави, че "на второ място съм сигурен, че всички искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че колкото се може повече хора в страни, които са наши приятели и съседи, са ваксинирани и мисля, че най-добре постигаме това чрез диалог, сътрудничество и приятелство".

Коментарите му дойдоха на фона на споровете между AstraZeneca от Европейския съюз, след като компанията разкри, че доставките на ваксини за ЕС ще бъдат забавени.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че в петък Европейската комисия ще детайлизира механизъм, който да изисква както уведомление, така и разрешение за износ на ваксини срещу Covid-19 от блока, след като производителите на лекарства намалят планираните доставки на дози до 27-те страни от ЕС.

ЕС, който поръчка колективно ваксини, научи миналата седмица, че AstraZeneca ще намали доставките на ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет, която се очаква трябва да бъде одобрена тази седмица, с около 60% поради производствени проблеми. Има и недостиг на доставки на ваксината на Pfizer и BioNTech.

Комисията, която координира поръчките, заяви във вторник, че ще предложи фармацевтичните фирми да бъдат задължени да регистрират износа си на ваксини, настоявайки, че това е с цел повишаване на прозрачността.

В четвъртък ЕК заяви, че това, което предлага, ще включва както прозрачност, така и разрешение. "Решението ще бъде взето утре, за да започне прилагането на този механизъм", каза на пресконференция говорител на Комисията, цитиран от Ройтерс.

Агенцията напомня, че през март, в разгара на първата вълна на Covid-19, Европейският съюз изиска от износителите на защитно оборудване, като маски, да получат разрешение от съответната държава от ЕС, в която те се намират.

Тази мярка продължи два месеца до средата на май 2020 г., въпреки че гамата от продукти, заложени в тези изисквания, беше стеснена през април. При защитните маски бяха отхвърлени заявления за около една четвърт от целия им планиран износ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
263 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Ама

2021.01.28 | 15:27

141332
Населението не ги иска,ЗАЩО ги поръчвате?Поемате още една орност на своя глава!!

Добави коментар