ЕК приветства споразумението за допълнителна финансова подкрепа в рамките на REACT-EU

  • 21 януари 2021 12:42

  • 190
  • 0
ЕК приветства споразумението за допълнителна финансова подкрепа в рамките на REACT-EU
© Pixabay

Европейският парламент гласува политическото споразумение, постигнато от съзаконодателите, по предложението на Комисията за предоставяне на повече средства в подкрепа на най-нуждаещите се лица в Европа на етапа на възстановяване, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Държавите — членки на ЕС, могат скоро да използват средства от пакета „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU), който предоставя допълнителни ресурси за справяне със социалното и икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, за програми, финансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD). FEAD вече предоставя храна, облекло и друго основно материално подпомагане на тези, които най-много се нуждаят от него, и финансира дейности в подкрепа на социалното им приобщаване. От 2014 г. насам средно около 13 милиона души се възползват всяка година. Според доклад на Европейската федерация на хранителните банки търсенето се е увеличило до 50 % в сравнение с периода преди кризата с коронавируса.

Програмата за топъл обяд за най-нуждаещите се ще продължи и догодина

Инструментът на ЕС за възстановяване NextGenerationEU в размер на 750 милиарда евро включва 47.5 милиарда евро за REACT-EU. Тази инициатива добавя финансиране към текущите програми на политиката на сближаване и FEAD. Финансирането може да бъде изразходвано до края на 2023 г., като по този начин се преодолее разминаването между реакцията при извънредни ситуации при кризи и дългосрочното възстановяване, подкрепено от новите програми в рамките на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г.

Близо 40 000 души ще получат топъл обяд

Страните от ЕС могат гъвкаво да решат как да разделят допълнителните средства от REACT-EU между фондовете. Повечето държави членки планират да отделят част от тези допълнителни средства за FEAD, което ще позволи на програмите да продължат да подкрепят най-нуждаещите се. Съгласно изменението на Регламента за FEAD вече е възможно да се използва процент на съфинансиране от ЕС в размер до 100 %, за да се гарантира, че държавите членки разполагат с достатъчно финансови средства за бързо прилагане на мерки за подпомагане на най-нуждаещите се лица. Освен това в съответствие с REACT-EU 11 % от допълнителните средства за 2021 г. ще бъдат предварително финансирани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини