ЕК настоява за ясен график за доставките на ваксините

  • 19 януари 2021 12:36

  • 247
  • 0
ЕК настоява за ясен график за доставките на ваксините
© Getty images

Необходимо е производителите на ваксини да осигурят ясен график за доставките, заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Тя съобщи, че "Пфайзер" ще осигури достъп до рамковото споразумение, сключено с Европейската комисия. Кириакидис не посочи срок, в който това ще се случи, нито дали части от договора няма да бъдат предварително заличени, предаде БТА.


По нейните думи предстои и други производители да дадат достъп до договорите. Досега това направи само "КюрВак", чиито ваксини все още не са одобрени в ЕС. Евродепутати днес уточниха, че значителни части от документа, достъпен само в секретна канцелария на ЕК, са заличени. ЕП днес единодушно поиска договорите да бъдат разкрити.


Затрудненията днес са свързани с липсата на достатъчно възможности по света за производство на поръчаните количества ваксини, поясни Кириакидис. По нейните думи с очакваното този месец одобрение на трета ваксина в ЕС се осигуряват необходимите количества препарат за имунизирането на всички пълнолетни европейски граждани.

ЕП единодушно настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

Еврокомисарят отбеляза, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да преговарят за ваксини с производители, с които комисията вече се е договорила. Тя добави, че засега няма окончателни данни дали ваксините действат срещу мутациите на вируса на новата болест.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини