Искри между Гърция и Турция

  • 18 януари 2021 09:59

  • 818
  • 4
Искри между Гърция и Турция
© Pixabay

Изказване за исляма на главата на гръцката православна църква, Атинският архиепископ Йероним е сред акцентите на турските вестници днес.

"Знай си мястото, попе!", пише в заглавие в. "Истиклял".

В изказването си по телевизионен канал архиепископът заявил, че "ислямът не е религия, а политическа партия" и че "мюсюлманите са хора, подкрепящи войната", посочва "Истиклял", предава БТА.

Според в. "Догру хабер" архиепископът е прекрачил границата с непремерените си изказвания по телевизията по отношение на ислямската религия и мюсюлманите.

"Ватан" окачествява думите на главата на гръцката православна църква като "скандални" и съобщава за реакциите, които те са предизвикали.

Мюсюлманското малцинство в Гърция е реагирало с изявление, в което осъжда забележките на Атинския архиепископ. "Надяваме се в тези трудни времена вместо думи срещу исляма да бъде използван по-мирен и обединяващ език", заяви в Туитър Консултативният съвет на турското малцинство в Западна Тракия.

Подобни реакции дойдоха и от други мюсюлмански малцинствени организации в Гърция, пишат турските вестници.

Реджеп Ердоган: Готови сме за ЕС

От турска страна реагираха директорът на Диянет /Дирекцията по религиозните въпроси/ Али Ербаш и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Според Ербаш "най-важната задача на духовниците, които трябва да положат усилия за установяването на мир и спокойствие, би следвало да бъде да допринесат за културата на съвместно съжителство".

"Ислямската цивилизация винаги е давала възможност на хората от различни религии и култури да живеят заедно векове наред и е осигурявала право на живот на всекиго според вярата му", заяви Ербаш по повод участието на Йероним в предаване по гръцката телевизия OPEN ТV.

"По този случай отново напомням, че ислямската религия е религия на мира, която се стреми да обедини духовни ценности като морал, милост, справедливост, мир, благополучие", добави Ербаш.

Фатма Бетюл Саян Кая, заместник-председателка на ПСР, осъди твърдо "отвратителните клевети на гръцкия архиепископ Йероним по отношение на исляма и мюсюлманите". "Тези изрази, изпълнени с ненавист и враждебност, отразяват един болен мироглед. Светът трябва да вземе пример от Турция като страна, в която мирно могат да съжителстват всички религии", заяви Саян Кая, цитирана от "Сабах".

Novini.bg
818 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.01.18 | 11:02

2
Миналата седмица направиха Света София джамия и това си беше вътрешна работа. Никой да не им се бъркал. А сега изведнъж ги сърби, като каже някой нещо си в друга държава. Това не е ли вътрешна работа на византийците? Рязаните са много докачливи за права. Те имат права, а другите нямат - само задължение да се съобразяват с тях. Колко напомнят на едни по-тъмни довлечени от резаците по нашите земи .... странно съвпадение, нали?

2021.01.18 | 12:19

4
По принцип сте прав. Но Гърция миналата седмица подкрепи Македония в с пора с България. Така, че сега ние имаме право да подкрепим Турция, които в този случай са прави. Всяка религия трябва да се уважава, когато не вреди.
djengiz

2021.01.18 | 11:31

3
vseki da si znae myastoto
знаем я

2021.01.18 | 10:31

1
знаем я религията на мира и мирното съжителство. те и белите негрите в америка са съжителстували. и римляните и робите са им съжителствували. даже и някои права са имали.

Добави коментар

Водещи новини