Присадиха две ръце и две рамена на пациент по време на операция във Франция

  • 15 януари 2021 12:33

  • 1548
  • 1
Присадиха две ръце и две рамена на пациент по време на операция във Франция
© Pixabay

Исландец стана първият пациент, на когото са присадени две ръце и две рамена по време на операция, извършена в сряда във Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на Граждански хосписи в Лион (HCL).

"Двустранната трансплантация на ръце", извършена в болница "Едуар Ерио", е продължила 15 часа и е наложила мобилизирането на многобройни медицински екипи, както държавни, така и частни, се посочва в направеното изявление от Граждански хосписи в Лион, предаде БТА.

Говорител съобщи, че тази сутрин състоянието на пациента е било стабилно.

Лекари присадиха стволови клетки на новородено за възстановяване на черния дроб

Според говорителя става въпрос за "световна премиера", тъй като не е известно извършваните досега трансплантации на ръце да са включвали и рамене.

Редица местни медии съобщават, че ръцете на пациента на 48 години са ампутирани на 26-годишна възраст, след като е ударен от ток с високо напрежение.

През 1998 г. в Лион екипът на професор Жан-Мишел Дюбернар извършва първа трансплантация на ръка, след това друга на две ръце и долна част на предмишниците през януари 2000 г.

Турски хирурзи присадиха китки на мъж

Първата в света пълна трансплантация на две ръце е извършена през юли 2008 г. в Германия. Пациентът е фермер, при когото се налага ампутация на горните крайници до раменете след трудова злополука.

Във Франция през август 2017 г. на пациентка в Университетската болница в Гренобъл успешно са присадени собствени крайници благодарение на навременното им поставяне в хладилен контейнер, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.15 | 13:09

1
Браво на лекарити

Добави коментар

Водещи новини