В Япония за пръв път присадиха IPS клетки в мозъка на пациент

  • 09 ноември 2018 15:52

  • 737
  • 0
В Япония за пръв път присадиха IPS клетки в мозъка на пациент
© Pixabay

Група японски учени от университета в Киото за пръв път в света направиха операция за присаждане на нервни клетки, отгледани от индуцирани стволови клетки /IPS-клетки/ в мозъка на пациент, страдащ от болестта на Паркинсон, предаде ТАСС.

Операцията е протекла успешно и никакви отрицателни последствия не са били констатирани при пациента, като медицинските наблюдения над него продължават.

"В сътрудничество с фармацевтичните компании ние възнамеряваме да създадем нервни клетки на основата на IPS-клетки, достъпни за целия свят", отбелязаха сътрудници от университета в Киото.

Операцията представлява важна крачка по пътя на реалното лечение на болестта на Паркинсон. По-рано университетът в Киото съобщи, че негови учени са създали от IPS-клетки банка от 5 милиона нервни клетки, произвеждащи хормона допамин. Именно неговият недостиг се счита за една от главните причини за възникването на болестта на Паркинсон.

В Япония вече бяха направени клинични изпитания по присъждане на ретина на окото, отгледана с помощта на IPS-клетки. Пациентът страда от старческа макулна дегенерация, припомни агенцията.

Последвайте канала на

БТА
737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини