Италианската полиция иззе документи на здравното министерство заради разследване по пандемията

  • 15 януари 2021 07:20

  • 1026
  • 0
Италианската полиция иззе документи на здравното министерство заради разследване по пандемията
© Getty Images/Guliver (архив)

Италианската полиция иззе документи на здравното министерство в Рим в рамките на разследване за реакцията в началната фаза на епидемията от коронавируса, съобщиха два добре осведомени източника, цитирани от Ройтерс.

Данъчната полиция влезе също в сградата на националния здравен институт в Рим и в централата в Милано на областното правителство на област Ломбардия, съобщиха източниците.

Италианското правителство запазва строгите ограничения

През пролетта прокурори в северния град Бергамо, най-тежко засегнатия италиански град от пандемията през март и април, започнаха да разглеждат възможности за търсене на наказателна отговорност за епидемията.

Първоначално разследването се фокусира върху това, защо районът на Бергамо не е бил карантиниран като така наречена "червена зона" и защо болница, от която е тръгнала епидемията, не е била бързо затворена.

Правителствена криза в Италия

Оттогава обхватът на разследването се разшири до проверка дали приетият преди 15 години национален план на Италия за случай на пандемии е бил актуализиран пред избухването на епидемията от коронавируса, и дали е бил приложен правилно.

"Това е причината, поради която на полицията е наредено да изземе документи, включително имейли, електронни съобщения и протоколи на съвещания и дискусии от министерството и други обществени ведомства", каза един от източниците.

Италия прие план за възстановяване на икономиката, заради който правителството може да се разпадне

На този етап от разследването то не е насочено срещу конкретни лица, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини