Италианското правителство запазва строгите ограничения

Италианското правителство запазва строгите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса и удължава действието на забраната за пътуване между италианските области до 15 февруари, предаде ДПА.

Изключения ще се правят за пътувания по работа, по медицински причини или заради други спешни ситуации, предаде БТА. Извънредното санитарно положение е удължено в Италия до 30 април. В сила остава и вечерният час.

От 16 януари до 5 март хората ще могат да посещават само по едно домакинство на ден, като от бройката се изключват децата под 14 години и хората, имащи специални потребности. Мерките бяха обявени след заседание на италианското правителство. То се проведе ден, след като от кабинета се оттегли партията "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци.


Днес премиерът Джузепе Конте, както изглежда, не бързаше да уреди настъпилата политическа криза, отбелязва Ройтерс. Пред него има няколко варианта. Единият е да привлече група отговорни политици от редиците на опозицията, които обещаваха да подкрепят кабинета, ако от него излезе "Италия Вива".


Според правителствен представител Конте иска да отиде в парламента и да види дали може да установи там алтернативно мнозинство. За да направи това, той ще има нужда от още около 25 депутати от 630-местната долна камара и от 18 сенатори в 315-членната Горна Камара. Но такова мнозинство би било крехко и трудно за контролиране, твърди Ройтерс.


Друг вариант би бил Конте да се опита да изгради нов съюз с партията на Ренци. Но вчера най-голямата политическа сила в управляващата коалиция - "Движение 5 звезди", каза, че не иска да има повече вземане-даване с "Италия Вива" и я обвини, че е унижила страната, в момент, в който тя се готви да получи милиарди евро от европейския спасителен фонд.


Днес Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия "Лига", която беше в коалиция с "Движение 5 звезди" в първото правителство на Конте, призова за предсрочни избори, което би задълбочило несигурността в страната. Следващите редовни избори би трябвало да са след две години.

Правителствена криза в Италия


Ренци изтегли министрите си от кабинета, защото не бе съгласен с начина, по който Конте има намерение да похарчи над 200-те милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на Италия от европейския фонд за възстановяване. Той обвинява Конте и че се опитва да заобиколи парламента при вземането на решения, които налага с правителствени постановления, имащи силата на закон.

Ренци освен това иска Конте да приеме 36 милиарда евро, предложени за италианската здравна система от отделен европейски спасителен механизъм. Нито една страна не е посмяла досега да използва този механизъм заради опасения, че парите ще дойдат и с определени условия.


Днес председателите на двете парламентарни камари поискаха от Конте да се яви в парламента и да даде обяснения за правителствената криза, но дата за това изслушване не бе посочена, допълва Франс прес. Според френската агенция с напускането на Ренци от правителството Конте губи само мнозинството в Сената, но го запазва в Камарата на депутатите, където би могъл да разчита на независими и на някои депутати от опозицията. Според италиански медии някои сенатори от опозицията също биха подкрепили кабинета на Конте в момент, в който страната се опитва да се справи с коронавирусната криза и с най-тежката рецесия от Втората световна война насам.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет